maanantai 28. syyskuuta 2015

Linssien viemää

Punaiset linssit ovat minulle sellainen "kaapissa-ei-ole-mitään" -ruoka. Ja älkää käsittäkö väärin, tykkään kovasti niiden mausta - ja monikäyttöisyydestä.Vähän aikaa kypsentämällä niistä saa lisäkkeen, esimerkiksi keittämällä yhdessä 10 minuutin riisin kanssa. Puuroutumisominaisuus taas mahdollistaa patojen ja muhennosten sekä täytteiden (kuten täällä) tekemisen. Yhdessä erilaisten kasvisten ja vaikkapa siementen kanssa niistä saa tehtyä ison annoksen täyttävää ruokaa. Koostan ateriat yleensä proteiinin lähteen ympärille, joten linssit pelastavat silloin, kun jääkaapissa ei ole edes kananmunia.

Linsseistä valmistetut ruuat ovat hyviä, teen niitä siis muulloinkin kuin kauppareissua odotellessa. Olen toistaiseksi ostanut ainoastaan punaisia linssejä, sillä niille riittää käsittelyksi pelkkä huuhtelu, eikä erillistä liottamista tarvita. Vihreät linssit ja pienet mustat belugalinssit vaikuttavat tosin yhtä lailla kokeilemisen arvoisilta.


Punaisista linsseistä minulle on syntynyt pari vakiopohjaa, joita olen onnistuneesti tehnyt useammankin kerran. Parsakaalilla täydennetty, kanelin ja paprikajauheen yhdistelmästä makunsa saava muhennos on nopsa ja kylmänäkin maistuva ruoka, joka ei vaadi välttämättä edes erillisiä lisukkeita. Se on siis kätevä valmistaa edellisiltana ja pakata seuraavan päivän evääksi, oli lämmitysmahdollisuutta tai ei.

NOPEA KANELINEN LINSSIPATA
1 reilu annos

1dl punaisia linssejä
2dl vettä
200g tuoretta parsakaalia (tai kesäkurpitsaa)
2-3 valkosipulinkynttä
1 tomaatti
1/2-1tl kanelia
1/2-1tl paprikajauhetta
mustapippuria
ruususuolaa
oliiviöljyä

Kuullota pilkottua valkosipulia öljyssä, älä ruskista. Lisää huuhdotut linssit ja kuullota pieni hetki. Kaada sekaan kuuma vesi sekä pilkottu parsakaali ja tomaatti. Anna kiehua hiljalleen kannen alla kunnes linssit ja tomaatti ovat hajonneet ja seos sakeutunut. Lisää mausteet ja anna hautua hetki. Tarkista parsakaalien kypsyys ja nauti heti tai pakkaa eväsrasiaan odottamaan.


Tämän päivän muhennoksesta taas tuli makumaailmaltaan aiemmista poikkeava, sillä kaipasin vaihtelua tavanomaiseen itämaiseen maustamiseen ja maustepussien pohjien tyhjennyksen myötä tuloksena oli italialaishenkinen ruoka. Kuivatuillakin yrteillä saa siis yllättävän paljon makua, ja etenkin aiemmin karttamani rakuuna, jota olen pikku hiljaa opetellut käyttämään, yllätti positiivisesti.
Tuhdimman ruuan kaipuussa tähän sopisi makujen puolesta erinomaisesti myös paistettu jauheliha, jolloin spagetti bolognese -efektin saisi luotua vähemmälläkin lihamäärällä (eli säästäväisemmin maukkaammin :)

LINSSIMUHENNOS ITALIALAISITTAIN
2 annosta

1 sipuli
3-4 valkosipulinkynttä
1,5dl punaisia linssejä
200g tomaattimurskaa
1 suuri porkkana
2,5dl vettä
oliiviöljyä

noin 10kpl kokonaisia valkopippureita (tai jauhettua)
1tl oreganoa
1tl rakuunaa
1tl basilikaa
1/2tl rosmariinia
ruususuolaa & mustapippuria


Kuullota sipulia ja kuutioitua porkkanaa oliiviöljyssä muutaman minuutin ajan. Lisää huuhdellut linssit sekä hienonnettu valkosipuli. Kuullota hetki ja lisää vesi, tomaattimurska, kuivatut yrtit ja kokonaiset pippurit. Anna kypsyä kannen alla hiljaa poreillen noin 20-30 minuuttia. Mausta suolalla ja mustapippurilla. Tarjoile riisin tai italialaisittain (täysjyväriisi)spagetin kanssa.


Eräästä keittokirjasta sain idean käyttää linssejä kesäkurpitsalasagnessa jauhelihakastikkeen tilalla, joten pata pääsi saman tien uuniin. Jos siis haluat valmistaa kesäkurpitsalasagnen, viipaloi pieni kesäkurpitsa juustohöylällä pituussuunnassa suikaleiksi, kasaa pieneen vuokaan kerroksittain linssimuhennosta ja kesäkurpitsaa. Kuorruta siemenillä ja halutessasi jollakin juustolla. Itse käytin murusteltua vuohenmaitoleipäjuustoa, sen ihmeempiä kun ei sattunut löytymään. Toimi auringonkukansiementen kanssa kuitenkin hyvin! Paistoin 200-asteisen uunin alatasolla puoli tuntia. 

Ovatko linssit tuttuja teille? Mitä niistä kannattaisi tehdä?

~Sofie~

sunnuntai 27. syyskuuta 2015

Sunnuntaiaamun punajuuripuuro





























Leppoisaa sunnuntaita! Ennen salitreeniä kaipasin täyttävää syötävää, joten sunnuntaiaamun aamiaiseksi valmistui lempeä, nätin punertava punajuuripuuro. Jostakin syystä kaura ei vedonnut, vaikka siitä yleensä erittäin paljon pidänkin. Päädyin siis avaamaan vasta ostamani hirssihiutalepussin. Luomuhirssihiutaleet ja -suurimot ovat yksiä lemppareistani ja silloin tällöin hirssi-ihastuksen ollessa valloillaan saatankin keitellä monen päivän puurot ja lisäkkeet ainoastaan hirssistä. Etenkin hiutaleiden ja suurimoiden yhdistelmästä valmistuva "tuplahirssipuuro" on huippuhyvää. Ajattelinkin vinkata siitä tarkemmin vähän myöhemmin.

Punajuuripuuron idea on valmiiksi keitetyssä punajuurisoseessa, jota itseltäni löytyy pakastimesta (siitä kun saa tehtyä mm. herkullisia smoothieita ja leivonnaisia!). Päärynä täydentää oivallisesti punajuuren makean kirpakkaa makua, ja inkivääri tuo mausteisuutta. Sitä voikin helposti säädellä mieltymysten mukaan, vajaa puoli teelusikallista ei juurikaan työntynyt läpi, kun taas teelusikallisella saa jo enemmän inkiväärisyyttä.


Tykkään lisätä puuroihin myös jotakin rasvaa makua pyöristämään. Useimmiten se on kylmäpuristettu kookosöljy, joka toimii aina, toisinaan myös soijalesitiinirakeet tai pähkinä- tai luomuvoi. Rohkeimmille suosittelen myös voimakkaan makuista camelina-öljyä, sopii omasta mielestäni kivasti ainakin hirssi-tattaripuuron makuun :) Tähän punajuuripuuroon kokeilin kuitenkin kaappini uutta tulokasta, juuri tilaamaani kookosmannaa. Kookosmanna tai kookossose on jauhettua kookospähkinän lihaa ja muistuttaa koostumuksensa ja makunsa puolesta cashewpähkinävoita, luonnollisesti kookoksisella vivahteella. Se on kookosöljyä kermaisempaa ja sisältää myös kuituja (17%) sekä hiilihydraattia ja proteiinia.


PUNAJUURIPUURO
1:lle

3-4 reilua rkl punajuurisosetta
1dl hirssihiutaleita
2dl vettä
1 pieni päärynä 
2 kananmunanvalkuaista
2tl kookosmannaa tai kookosöljyä
1/2-1tl jauhettua inkivääriä
ripaus suolaa

Mittaa kattilaan punajuurisose, kylmä vesi ja hiutaleet. Laita hellalle lämpenemään. Raasta päärynä karkeaksi raasteeksi ja lisää kattilaan. Anna kiehua muutama minuutti hiljalleen kunnes puuro sakeutuu ja alkaa kypsyä. Lisää valkuaiset yksi kerrallaan kunnolla sekoittaen. Hauduta vielä hetki ja lisää mausteet sekä kookossose tai kookosöljy. Maista ja nauti lämpimänä tai haaleana.


Minua viehättää erityisesti tuo puuron sävy. Oikeastaan on aina mukavaa syödä väriltään tavallisesta poikkeavia puuroja, pientä luksusta arkiseen (mutta oi niin herkulliseen) ruokalajiin. Onneksi punajuurisesonki alkaa olla käsillä, viimeiset soseet upposivat nimittäin tähän puuroannokseen. Yhtään en kadu, maku oli sen arvoinen. Lisää vain täytyisi saada, joten se tietää keittopuuhiin ryhtymistä lähiaikoina...

Ja koska joku nyt ihmettelee, mitä tuo raejuusto tekee maidottomassa ruokavaliossa (ei, en valitettavasti ole vielä onnistunut saamaan käsiini sitä vuohenmaidosta valmistettuna), todettakoon, että vaikken maitotuotteita suosittelekaan, testailen silloin tällöin sietokykyäni niiden suhteen. Useimmiten teen sen juuri raejuustolla, joka oli aiemmin suuri rakkauteni. Nykyään en sitä erityisemmin kaipaa mutta puuroon tai pannarin päälle olisi mukava silloin tällöin laittaa.

~Sofie~

torstai 24. syyskuuta 2015

Linssitäytteiset munakoisot

Väsynyt ja hiukan puolikuntoinen hei täältäpäin! Opiskelu ja muut velvoitteet on toden totta pitäneet kiireisenä ja kohta on neljä viikkoa menty aamusta iltaan lähes minuuttiaikataululla. Sunnuntait olen pyhittänyt levolle (= ei opiskelua/minimaalisesti opiskelua) mutta ilmeisesti univaje ja kokonaiskuormitus yhdistettynä työmäärän aiheuttamaan stressiin on ollut liikaa, sillä flunssa on viikonlopusta alkaen yrittänyt enemmän tai vähemmän keikkua mukana. Yhtenä päivänä alkuviikosta olin suunnitellut treenaamaan lähtöä (hieman tavallista kevyemmin kylläkin) alkuillasta ennen iltamenoja mutta haaveilin koko päivän luentojen ajan vain nukkumaan pääsystä. Niinpä minä, joka en koskaan nuku päiväunia (siis en todellakaan) enkä jätä treeniä väliin heräsin tunnin unien jälkeen auringonpaisteeseen illalla vähän puoli kuuden jälkeen. Öö, ei taideta olla ihan kunnossa. Muutenkin puhti tuntuu olevan poissa, eikä esimerkiksi treenejä voi tehdä lainkaan normaalitehoilla.

Kiire on välillä verottanut niin paljon, että ruuanlaittoaikakin on ollut kortilla. Puhumattakaan siitä tosiasiasta, että voidakseen laittaa ruokaa täytyisi ehtiä kauppaan, jääkaappi kun ei vielä toistaiseksi ymmärrä täydentää itse itseään. Onneksi yhden kurssin yhteen tehtävään on liittynyt eri kaupoissa käyminen (jos näet jonkun kuljeskelevan kaupassa kynän ja A4-pinkan kanssa juustohyllyjä tutkimassa, don't be amazed, elintarvikelistojen päivitys menossa...)


Munakoisoja innostuin ostamaan muutama viikko sitten useampaankin kertaan, ja koska täytetyt kesäkurpitsat ovat hyviä, päättelin, että samaa voisi kokeilla munakoisostakin. Punaisista linsseistä saa tehtyä ihanaa muhennosta, joka sopii erinomaisesti täytteeksikin. Ekstrasäväyksen ruoka sai kuorruttamalla munakoisot puhvelinmozzarellalla.


Linssitäytteiset munakoisot
1-2 annosta

1 keskikokoinen munakoiso
1dl punaisia linssejä
2dl vettä
1/2 punainen chili
1 pieni sipuli
1 pieni paprika
2-3 valkosipulinkynttä
1/2tl jauhettua korianteria
1/2tl juustokuminaa
mustapippuria & ruususuolaa
(tuoretta tai kuivattua persiljaa)

noin 30-40g puhvelinmozzarellaa

Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen. Halkaise pesty munakoiso ja koverra sisus pois. Varo rikkomasta munakoison kuorta! Esikypsennä munakoison puolikkaita uunissa noin 15 minuuttia. Kuullota sillä aikaa sipulia ja valkosipulia sekä chiliä ja juustokuminaa öljyssä kasarissa. Lisää linssit ja paprika sekä noin 2/3 munakoison sisuksesta kuutioituna. Kuullota vielä hetki ja kaada vesi pannulle. Kuumenna kiehuvaksi ja anna kiehua miedolla lämmöllä kannen alla kunnes linssit ovat kypsyneet ja alkaneet sakeutua. Mausta seos ja jaa se esikypsennetyille munakoisonpuolikkaille (itselläni seosta jäi hiukan yli). Revi päälle puhvelinmozzarellaa ja kypsennä uunissa keskitasolla vielä noin 20 minuuttia. Anna vetäytyä hetki uunista ottamisen jälkeen.


Tänään olisi aikomus taas ostaa munakoisoa, sillä jääkaapissa odottelee vähintään viisi kesäkurpitsaa, joista ajattelin kokkailla ison satsin ratatouillea. Tarkoitus on haudutella uunissa kaikessa rauhassa, jolloin kasvisten maut vapautuvat kunnolla. Mutta palaillaan siihen sitten, kunhan ensiksi saan (=ehdin tehdä) valmiiksi. Syksyisessä auringonpaisteessa kelpaa ainakin polkaista kauppaan :)

Nauttikaahan ravitsevan ruuan lisäksi ruskasta ja auringosta!

~Sofie~

torstai 17. syyskuuta 2015

Suklaiset banaani-kookospallerot

Kookospallot ovat jossain muodossa tuttuja lähes kaikille. Vielä vuosikymmen takaperin ohje löytyi jokaisesta kotiruokakirjasta ja helppotekoisena herkkuna myös esimerkiksi lapsille suunnatuista lehdistä. Niitä myytiin jo ala-asteella luokkaretkikassan hyväksi ja pyöriteltiin kotona koulun jälkeen kun piti saada taiottua jotain hyvää "ei-mistään".

Totta se tietysti onkin, että aika minimaalisista aineksista pallerot saa pyöriteltyä. Mutta niin on niiden makukin melko minimaalinen, jopa hiukan mitäänsanomaton (aikuisen mielipide, sanoisi alakouluikäinen siskoni). Pienillä muunnoksilla pallerot saavat kuitenkin uutta elämää, ilman, että niiden maine "kaikki-tarvittava-löytyy-jo-kaapeista" -herkkuna katoaa. Oikeastaan rajana on vain mielikuvitus (ja se kaappien sisältö, mikäli ilman kaupassakäyntiä haluaa suoriutua). On se jännä juttu, miten välipala-ainekset taipuvat mitä moninaisimpiin herkkuihin. Näitä voi siis huoletta popsia jälkkäriksi vaikka päivän joka aterialla.


Alla olevat gluteenittomat, maidottomat ja pähkinäallergiselle sopivat kookospallerot kehittelin erääseen tapahtumaan erikoisruokavaliota noudattavia varten. Käytin huoneenlämmössä pehmentynyttä kookosöljyä, joten mikäli omasi on kivikovaa, vaatii se jonkin verran esikäsittelyä, esimerkiksi hetken verran hellalla. Älä kuitenkaan sulata öljyä juoksevaksi. Jos et satu omistamaan kookosöljypurkkia, voi palloset toki valmistaa hieman perinteisemmin pehmeästä luomuvoista, miksei manteli- tai maapähkinävoistakin. Nämä on juuri niitä herkkuja, joiden kanssa ei ole niin nuukaa :)

Banaanin makua voimistaakseni lisäsin pari lusikallista banaanijauhetta mutta sen voi korvata myös jollakin toisella superfood-jauheella (maca <3) tai jättää pois. Sattumiksi valikoin kaakaonibsejä, pähkinäallergikkojen puuttuessa myös manteli- tai pähkinärouhe luultavimmin osuu ja uppoaa.
Kannattaa kokeilla rohkeasti eri yhdistelmiä, parhaiten se onnistuu jakamalla "taikina" useampaan osaan ja maustamalla jokainen erikseen.

BANAANISET KOOKOS-SUKLAAPALLOSET (noin 20kpl)

1 kypsä banaani
3rkl pehmeää kookosöljyä
0,5dl kookossokeria (tai erytritolia)

1dl kookoshiutaleita
2dl tattarihiutaleita
1-2rkl kotimaista hunajaa tai vaahterasiirappia
2rkl raakakaakaojauhetta
(2rkl banaanijauhetta)
(steviaa)
(kanelia)
(raakakaakaonibsejä)
(muutama tippa rommia tai rommiaromia)

Tarvittaessa massan jämäköittämiseen: kookosjauhoja tai chia-siemeniä

Pinnalle: kookoshiutaleita


Muussaa banaani haarukalla tasaiseksi soseeksi ja sekoita kookosöljyn ja kookossokerin kanssa. Lisää kookos- ja tattarihiutaleet, raakakaakao sekä halutessasi nestemäistä makeutusta. Laita joukkoon sattumia ja mausta. Maistele ja mausta lisää. Laita massa hetkeksi jääkaappiin, mikäli se on liian löysää muokattavaksi (liian kauan jääkaapissa olleena se kovettuu ja murenee mutta muuttuu lämpöisissä käsissä taas paremmin muotoiltavaksi). Ota massasta haluamasi kokoisia palasia,  pyörittele palloiksi ja dippaa kookoshiutaleissa. Laita jääkaappiin tai pakastimeen tekeytymään ja säilytä viileässä.


Sellaisia tällä kertaa, pitäisiköhän tehdä jo uusi satsi jääkaapin jälkkärivaraksi? Jätin nimittäin pari pallosta koeversioiksi itselleni ja hyviltä, ellei paremmiltakin maistuivat muutaman päivän päästä. Ja aina voi tietysti tehdä tuplasatsin, koska pakastin huolehtii ylijäävistä (jos sellaisia nyt sattuisi jäämään...)

~Sofie~

sunnuntai 13. syyskuuta 2015

Astetta parempaa leipää - Siemennäkkäriä tuplana





























En ole mikään leipäaddikti, enkä kaipaa sitä erityisemmin. Ruokakaupassa en siis suuntaa leipäosastolle (edes haaveilemaan) muuten kuin opiskelutehtävien takia. Gluteeniton leipävalikoima taas ei aiheuta sen suurempia riemunkiljahduksia, sillä vielä kivikovaa rakennettakin kurjempaa on vilkaista kilometrin mittaista ainesosaluetteloa, josta suurin osa koostuu ravintoköyhistä tai jopa terveydelle haitallisista raaka-aineista. Lisäksi useimmissa leivissä on niiden litteydestä huolimatta käytetty leivinhiivaa, jota välttelen, sillä se tuntuu aiheuttavan vatsakipuja.

Välillä innostun leipomispuuhiin nähdessäni jonkin hyvän luontaisesti gluteenittoman leivän ohjeen tai vastaavasti herkullisen leivänpäällysvinkin. Hummukset, tahnat ja pestot ovat kivoja kasvistenkin kanssa mutta joskus tuore sämpylä vuohenjuustolla ja avokadotahnalla yksinkertaisesti tuntuu houkuttelevammalta (ja huomattavasti täyttävämmältä) vaihtoehdolta. Olen "leivättömyyteni"aikana kokeillut monia erityyppisiä leipiä: peltileipää, vuokaleipiä, sämpylöitä ja näkkäriä. Mehevät sämpylät onnistuvat myös ilman hiivaa kun käyttää kasvisraasteita tai -soseita sekä psylliumia tai vaikka chia-siemeniä. Peltileivät taas ovat nopea ja kätevä tapa saada lämmintä leipää vaikka hetken mielijohteesta iltapalalle. Vuokaleipien ravintoainejakaumaa saa helposti varioitua haluamaansa suuntaan: perinteisesti hiilari- ja kuitupainotteiseksi, proteiinipitoisemmaksi tai pähkinöiden ja siementen myötä runsaasti hyviä rasvoja sisältäväksi.


Näkkäri sen sijaan on kohdallani hieman kaksipiippuinen juttu. Toisaalta sana "näkkileipä" herättää muistikuvan peruskouluaikojen kuivasta Koulunäkistä (johon tuli turvauduttua vain äärimmäisessä hädässä nälässä). Mutta sitten se toinen ääripää: tuttuni tekee aivan järjettömän hyvää siemennäkkäriä ja joka kerta sitä maistaessani päätän, että tätä leipää teen joka viikko loppuelämäni ajan. No, muutaman kerran olen tehnytkin (ja ollut taivaassa), mutten joka viikko. En edes joka kuukausi. Kunnes nyt sen taas muistin. Ja innostuin niin, että tein uuden, eri tavalla maustetun pellillisen heti seuraavana päivänä.

Siemennäkkärin siemeniä voi halutessaan vaihdella, samoin jauhoja. Käytin tällä kertaa ainoastaan kotimaisia tattarijauhoja mutta hyvää tulee myös korvaamalla puolet jauhoista maissi- tai mantelijauholla. Parasta on kuitenkin maustaminen. Viimeistelin näkkärini valkosipulia sisältävällä pizzamausteella sekä fenkolinsiemenillä. Myös kurkuman ja mustapippurin yhdistelmä kiehtoo, joten se päässee kokeiluun ensi kerralla.



GLUTEENITON SIEMENNÄKKÄRI 
1 pellillinen

2dl kotimaisia tattarijauhoja (tai osa muita jauhoja)
1dl auringonkukansiemeniä
1dl kuorellisia seesaminsiemeniä
1/2dl pellavansiemeniä
1/2dl kookosöljyä tai hyvää oliiviöljyä
1-1,5tl laadukasta suolaa
2,5dl vettä

Fenkolinsiemennäkkäriin lisäksi:
1rkl fenkolinsiemeniä
(aniksensiemeniä)

Pizzanäkkäriin lisäksi:
1rkl pizzamaustetta tai erilaisia kuivattuja yrttejä, esim. oreganoa ja timjamia
(valkosipulijauhetta)

Laita uuni kuumenemaan 150 asteeseen. Sekoita siemenet, jauhot ja suola keskenään. Mausta haluamallasi tavalla. Lisää lämmin vesi ja sula kookosöljy (oliiviöljyä käytettäessä veden ei tarvitse olla lämmitettyä). Sekoita tasaiseksi. Levitä taikina lusikalla leivinpaperilla päällystetylle pellille ohueksi (~2mm) ja mahdollisimman tasaiseksi kerrokseksi (tässä ei tarvitse kuitenkaan olla pilkuntarkka ja kuluttaa puolta päivää taikinan asetteluun :) Paista näkkäriä toiseksi alimmalla tasolla 50-60 minuuttia. Siirrä valmis näkkäri pelliltä ritilän päälle rapeutumaan.

Itse tykkään murtaa näkkärilevystä erikokoisia paloja mutta mikäli haluat tasaisia neöliöitä, ota pelti uunista kypsymisen puolivälissä ja leikkaa veitsellä tai pizzapyörällä paloiksi. 


Mitä sitten päälle? Ensimmäiset palat päätyvät pelliltä suoraan suuhun ilman yhtään mitään. Kolmannen kohdalla sitä alkaa miettiä, josko malttaisi irrottaa näppinsä ja ottaa esille joitakin leivänpäällyksiä. Hummus ja muut paputahnat sopivat erityisen hyvin, samoin avokado ja tomaatti sekä mikä tahansa juusto puhvelinmozzarellasta goudaan. Oikeastaan mikä vaan, päätös on sinun. Sitä the banaani-kaneli-maapähkinävoikomboa en muuten ole näihin vielä testannut (koska mpv on loppu). En usko, että olisi hassumpaa.


Kannattaa oikeasti kokeilla tätä leipää! Et tule katumaan. Ja kerrothan, mikäli keksit jonkin loistavan makuyhdistelmän!

~Sofie~

perjantai 11. syyskuuta 2015

Nutella-päärynäsmoothie pehmiksen muodossa

Suklaapehmistä aamupalaksi? Miten niin ei? Minä ainakin syön. Ihan niin kuin mango-mustikka-macajäätelöä tänä aamuna. Ja olo on aamiaisen jälkeen loistava (tai no, ainakin siihen nähden, mitä univajeisen viikon jälkeen voi odottaa). Tällä viikolla aloitin yhden aamuistani todellakin kyseisellä herkkusmoothiella. Koska koostumus oli (jälleen kerran) paksu, kuohkea ja täyteläinen, päätin pistää hieman paremmaksi ja kuvitella lusikoivani hasselpähkinällä säväytettyä suklaista pehmistä. Sen verran todellinen tämä mielikuva kuitenkin oli, että pehmissmoothie on tallennettava tänne heikosta kuvituksesta huolimatta. Tätä haluan nimittäin uudestaan. Hitsi kun oli viimeinen päärynä... (Seuraavan kerran kun päärynäkilon saa eurolla, tämä tyttö hakee vähintään kolme kiloa paloiteltavaksi pakastimeen. Sitä ennen täytynee tyytyä ostamaan vain yksittäisiä hedelmiä.)





























Ettei illuusio "kunnollisesta" aamupalasta kokisi tyystin alasajoa, oli tässä pehmiksessä mukana vihreääkin: laitoin mukaan kourallisen lehtikaalia, mikä ei ainakaan pahentanut tilannetta. Se sekoittui muiden ainesten mukana sileäksi eikä maistunut yhtään läpi. Jos tehosekoittimesi ei ole kovin tehokas, kannattaa ehkä blendata muita aineksia keskenään hiukan sileämmäksi ennen kuin lisää reh(ut)evämmät ainekset :) Ja ai niin, olihan tässä päällä vielä omatekoista mysliäkin (sekin tietysti suklaista, heh). Eli olkaa hyvä, aamiaisen kriteerit kiitettävästi täyttävä pehmissmoothie:



NUTELLAPEHMIS
1 annos

1/2 pieni avokado
1 (~150g) kypsä päärynä pakastettuna
1-1,5dl kaura- tai mantelimaitoa (tai 1/2dl kookosmaitoa ja 1/2-1dl vettä)
1rkl chia-siemeniä
1rkl hasselpähkinävoita (tai pieni kourallinen hasselpähkinöitä)
2tl raakakaakaojauhetta
1/2dl stevialla makeutettua suklaaheraa (tai maustamatonta & enemmän raakakaakaota)
ripaus suolaa
makeutusta tarvittaessa
(kourallinen pinaattia tai lehtikaalia)

Pinnalle
(suklaista) granolaa, kaakaonibsejä tai hasselpähkinärouhetta

Laita chia-siemenet ja kauramaito (nesteen määrää säätelemällä saat joko smoothiemaisemman tai enemmän pehmistä muistuttavan herkun) tehosekoittimen kulhoon ja anna turvota sen aikaa, kun etsit muut tarvittavat ainekset esille. Lisää loput ainekset ja sekoita tasaiseksi.  Anna koneen käydä pieni hetki (noin 15s) vielä siinä vaiheessa kun massa on jo sileää, tällöin smoothie kuohkeutuu. Älä kuitenkaan sekoita liian pitkään, ettei koneen lämpö sulata pehmistä. Koristele haluamallasi tavalla ja nauti heti!




Hasselpähkinä ei erityisesti kuulu suosikkeihini mutta minulla sattui olemaan purkki hasselpähkinätahnaa kaapissa ja mietin, mihin sitä voisi käyttää, voimakasaromista kun sattuu olemaan. Mutta no problem anymore, tähän tietysti! Vaikka myöhemmin aion kokeilla vastaavaa myös muilla pähkinätahnoilla, ainakin mantelivoi (ja pari tippaa karvasmanteliaromia) voisi olla erittäin varteenotettava vaihtoehto.

Lempeitä viikonloppuaamuja pehmiksen parissa!

~Sofie~

keskiviikko 9. syyskuuta 2015

Kanelinen syysrisotto



























Kanarisotto on yksi suosikkiruuistani. Proteiini- ja hiilaripitoisuutensa vuoksi se on juuri sopivan täyttävää ruokaa treenin jälkeen mutta huomattavasti maukkaammassa muodossa kuin pelkkä kana ja riisi. Paras risottoa syntyy ehdottomasti keitetystä luullisesta broilerinlihasta, lähinnä maustamattomista kanankoivista, jolloin saa hyödynnettyä myös keitinliemen (kts. ohje alla). Useimmiten käytän kuitenkin kananpojan jauhelihaa tai broilerisuikaleita.

Teen risottoni aina tummasta puuroriisistä (joka on muutenkin ehkä ainoa riisi, josta voin sanoa pitäväni) ja jätän sen al denteksi, sillä mikään ei ole niin inhottavaa kuin ylikypsä, pehmeäksi ja hajoavaksi keitetty riisi. Riittävästi purutuntumaa täytyy jäädä, silloin makukin tulee ainakin omasta mielestäni paremmin esille,



























Kasviksia vaihdellen peruspohjaan saa vaihtelua. Herneet, parsakaali ja paprika sopivat erityisen hyvin, samoin herkkusienet ja purjo. Mausteita käyttämällä saa luotua aivan uudenlaisia makuvivahteita. Kokeile esimerkiksi inkivääriä, valkosipulia, chiliä, roseepippuria tai juustokuminaa. Tuoreet yrtit tuovat arkiseenkin ruokaan ripauksen luksusta. Joskus viimeistelen risoton vielä raastetulla Pecorinolla tai jonkinlaisella vuohenjuustolla.

Tämä lempeä, kanelilla ja omenalla maustettu risotto syntyi kalkkunan jauhelihasta. Syksyn makuteema jatkuu sienillä, sillä pakastimen kätköistä löytyi vielä lampaankääpää. Maku terävöityy pippureilla, kokonaiset valkopippurit suorastaan kruunasivat kokonaisuuden.


KANELINEN SYYSRISOTTO (4 annosta)

3dl tummaa puuroriisiä
6dl omatekoista kanalientä tai vettä
400g kalkkunan jauhelihaa
3 sipulia
200g tuoreita tai pakastettuja sieniä
2 kotimaista omenaa raastettuna
1/2dl rusinoita
1dl kermaista kookosmaitoa
1-2tl ceyloninkanelia
laadukasta suolaa
musta- ja valkopippuria
oliivi- tai kookosöljyä

Hienonna sipulit. Paista kalkkunan jauheliha ja puolet sipulisilpusta pannulla kypsäksi. Mausta suolalla ja musta- ja valkopippurilla. Siirrä liha syrjään ja paista sieniä pannulla niin, että ylimääräinen neste haihtuu. Mausta kevyesti suolalla.  Kuullota loppu sipuli öljyssä kattilassa tai suuressa kasarissa ja lisää huuhdeltu riisi. Kuullota noin minuutti. Lisää puolet vedestä ja anna kiehua miedolla lämmöllä kannen alla, kunnes neste on imeytynyt. Lisää loppu vesi sekä rusinat. Kun neste on imeytynyt, lisää sienet, jauheliha ja omenaraaste sekä kaneli ja kookosmaito ja anna kuumentua. Mausta lopuksi vielä pippureilla ja tarvittaessa suolalla (tarve riippuu siitä, käytätkö kanalientä ja kuinka suolaista se on).

Helppo kanaliemi

2-3kpl maustamattomia broilerinkoipia
vettä
noin 1-1,5tl suolaa
(mausteita)

Laita kattilaan broilerinkoivet ja sen verran vettä, että ne peittyvät. Kuumenna kiehuvaksi ja lisää suola ja haluamasi mausteet. Keitä noin 45 minuuttia, kunnes kana on kypsää. Jäähtyessä osa rasvasta nousee pintaan, jolloin sen voi halutessaan kuoria pois. Liemen voi pakastaa sopivan kokoisina annoksina, jääkaapissa se säilyy pari kolme päivää.  Vinkki! Perkaa kypsät kanankoivet suikaleiksi ja käytä ruuanlaittoon tai pakasta myöhempää käyttöä varten.



Itse innostun valtavasti erilaisten sesonkiraaka-aineiden hyödyntämisestä ja harkitsenkin vakavasti Satokausikalenterin tilaamista. Kausiajattelu kun paitsi sopii opiskelijan budjettiin paremmin kuin hyvin myös säästää luontoa ja monipuolistaa ruokavaliota. Voisin näin syksyn kunniaksi ottaa tavoitteeksi kokeilla jotain itselleni uutta raaka-ainetta, vaikka mustakaalia tai myskikurpitsaa!

Löytyykö sieltä samanlaisia "kausiruokailijoita"? Mikä on syksyn odotetuin herkku?

~Sofie~

perjantai 4. syyskuuta 2015

Green Power

Kesän lopulla laiskistuin blenderin käytön suhteen: en jaksanut kaivaa sitä esiin (enkä tiskata sen osia), joten smoothiet vaihtuivat sauvasekoittimella soseutettaviin lusikoitavan paksuihin "viherkulhoihin". Kasasin ainekset korkeareunaiseen kulhoon, soseutin sileäksi ja heitin sattumat joukkoon. Yksinkertaisen hyvää. Ja vain vähän tiskattavaa. Lienee sanomattakin selvää, että nälkäisenä ja kiireessä sose myös nautittiin isolla lusikalla suoraan soseutusastiasta cruncheineen päivineen :)

Kuopioon palattuani yritin jatkaa uuden tapani toteuttamista mutta kertakaikkisen surkean sauvasekoittimen (note-to-self: älä koskaan osta keittiökoneita kympillä) johdosta olen pikkuhiljaa tehnyt paluuta blenderin luo. Smuuttien koostumusta en ole kuitenkaan juuri muuttanut, vaan usein edelleen kippaan satsin kulhoon tai suureen mukiin ja päällystän kivoilla lisukkeilla.


Sauvasekoittimella saa hyvin tehtyä tavallisiakin smoothieita (kuohkeita tietysti vähän huonommin) mutta viherkulhot olen tarkoituksella jättänyt melko paksuiksi. Raaka-aineiden kosteudesta riippuen lisään joko pienen tilkan nestettä tai en lainkaan. Myös chia-siemenet, pellavansiemenrouhe, kookosjauho ja psyllium sakeuttavat "smoothieta" mukavasti.

Nimensä mukaisesti viherkulhot sisältävät lehtivihreää, sekä tuoreena että viherjauhemuodossa. Sen vuoksi ne ovat erityisen hyviä kehon emäksisyyden lisäämiseen ja vireystilan parantamiseen. Jauheet eivät tietenkään ole pakollisia; hyvän vihersmoothien saa koottua lähikaupan aineksistakin. Raaka-aineiksi voi muutenkin laittaa mitä mieli tekee, rohkeasti kokeilemalla löytää itseään parhaiten miellyttävät yhdistelmät. Salaattimaista makua saa tasapainotettua mm. avokadolla ja/tai sitruunalla sekä lisäämällä kylmiä ainesosia kuten jäisiä marjoja tai hedelmäkuutioita. Myös makeuden lisääminen (banaani, stevia, taatelit) auttaa vihreiden kanssa alkuun mutta totuttelun jälkeen ei makeutta aina edes niin kaipaa; riittää, että vihersmoothiekulhoni maku on täyteläinen. Rasvalisällä sekin hoituu, useimmiten avokadolla tai lorauksella kookosmaitoa.




Alla vinkit kahteen viherkulhoon, joista saa runsaasti ravintoaineita, niin sitä vihreää voimaa kuin kaikkea muutakin hyvää tekevää.
Green & pure

0,4dl kookosvettä tai 1rkl kookosvesijauhetta 
+loraus vettä (tai muuta haluamaasi nestettä)

1dl pakastettua tuoretta ananasta kuutioina
puolikas pieni avokado
1-2 kourallista vihreitä (salaatteja, lehtikaalia, pinaattia, apilaa)
1tl macajauhetta
1/2tl pakurijauhetta
1/2-1rkl spirulinaa
pala kesäkurpitsaa
0,5dl heraproteiinia (käytin stevialla makeutettua mansikkaheraa)
ripaus merisuolaa

Laita ainekset korkeaan kulhoon ja soseuta tasaiseksi. Jos käytät maustamatonta proteiinijauhetta, sekaan voi lisätä vielä puolikkaan banaanin. Sekoita joukkoon haluamiasi lisukkeita, vaikkapa marjoja ja siemeniä.


Detox-kulho

vajaa 1dl (tuoreita) mansikoita
1/2 vihreä omena
1/2 avokado
puolikkaan sitruunan mehu
1rkl kookosmaitoa
0,5dl maustamatonta heraproteiinia
iso lehtikaalin lehti ilman paksua vartta
kourallinen tammenlehtisalaattia tai jotakin villiyrttiä
1/2-1rkl spirulinaa
1/2tl pakurijauhetta
ripaus merisuolaa

Soseuta tasaiseksi. Tarkista maku ja ripottele päälle haluamiasi lisukkeita.


Teettekö te vihersmoothieita? Pitääkö smoothien olla paksu vai onko juotava versio enemmän mieleen?

~Sofie~

tiistai 1. syyskuuta 2015

Nälkäisen pelastus: tuunattu makaronilaatikko

Syyskuu. Niin se kesä vaan meni, töineen, lomineen ja projekteineen. Kuopioon on palailtu ja opiskelut startattu. Hieman työläämpää harjoitustyötä ja kandin tekoa näin alkuunsa, muiden kurssien lomassa. Se vaan kummasti helpottaa elämää kun tekee kerralla isomman satsin ruokaa. Viimeistään kantapään kautta oppii, sillä olen tässä monena päivänä tullut supernälkäisenä kotiin ja silloin ajatus ruuan valmistamisesta A:sta Ö:hön on ollut täysin utopistinen. Mutta oi että, kun saa vaan ottaa jääkaapista ja lämmittää (ja onhan sitä pahimpaan hätään tietysti kylmänäkin vedelty...)

Eli nälkä tuntuu vaivaavan jatkuvasti. Ruokaa on oltava ja tarpeeksi paljon. Hommat painavat kuitenkin päälle eikä keittiömaratoneihin ole yhtä paljon aikaa kuin kesällä. Siksi siis pikaisesti yksi helppoakin helpompi arkiruokaresepti jakoon.

Makaronilaatikko on hyvää ja sitä saa kätevästi tehtyä kerralla moneksi ateriaksi. En koskaan keitä pastaa laatikkoruokia varten, siihen menee vain turhaan aikaa ja tulee enemmän tiskattavaa. Suoraan vuokaan ja riittävän paljon munamaitoa sekaan, että tulee mehevää. Ja munamaidonkin saa tarvittaessa tehtyä ilman valmiita maitoja, liotin kaurahiutaleita noin vartin verran ja blendasin veden kanssa kauramaidoksi. Pari kertaa siivilän läpi, munat ja mausteet sekaan ja vuokaan. Jos jauhelihaseoksenkin paistaa etukäteen, saa laatikon uunin oikeasti todella nopsaan :)

 

TUUNATTU MAKARONILAATIKKO
iso vuoallinen

250g tattaripastaa (tai täysjyväriisipastaa)
300-400g (luomu)jauhelihaa
ruususuolaa, musta- ja valkopippuria
2 sipulia
1 keskikokoinen kesäkurpitsa
50-100g vuohenmaitofetaa tai muuta voimakasta juustoa (käytin
lampaanmaidosta valmistettua sinihomejuustoa)

Munamaito
noin 1 litra kauramaitoa (tai muuta haluamaasi maitojuomaa)
3 kananmunaa
ruususuolaa, pippuria, paprikajauhetta...

Paista jauheliha ja sipulit pannulla, lisää kuutioitu kesäkurpitsa ja mausteet. Anna hautua hetki niin, että kesäkurpitsa kypsyy hieman (kuutiot voi myös lisätä puolikypsän jauhelihan joukkoon, jos haluaa säästää aikaa). Laita raaka pasta uunivuokaan, lisää jauhelihaseos ja murusteltu juusto ja sekoita. Vispaa munat ja mausteet kauramaitoon ja kaada makaronien päälle. Kypsennä 200-asteisen uunin alatasolla noin 50-60 minuutin ajan.

Tarjoile kasvisten ja krhöm, stevialla makeutetun ketsupin kanssa. Koska ketsuppi nyt vaan kuuluu makaronilaatikkoon. Mutta eipä tuota usein tule syötyä, yksi pieni pullo kestää koko vuoden :)


Kuvituksenakin tällä kertaa vain pari kiireellä napattua otosta. Mutta ruoka oli hyvää :) 
Yritän palailla loppuviikosta vielä parin reseptin kanssa, kunhan (ehkä viikonloppuna) ehdin...

~Sofie~