Raparperit kasvaa...
Hyvä, niille pitää siis keksiä käyttöä. Samoin suklaavohveleista ylijääneelle bataattisoseelle. Miten nämä kaksi yhdistetään? "Perinteiseen" piirakkaan tietysti, bataatti helppotekoiseen pohjaan, raparperit kermaiseen täytteeseen.
Bataatti mehevöittää viljatonta pohjaa yhdessä mantelijauhojen kanssa muttei maistu yhtään läpi (makuraatinikaan ei sitä arvannut :) ). Tähän piirakkapohjaan ei siis tarvitse lisätä erikseen rasvaa. Täyte taas syntyy lehmänmaitoa vältellen vuohenmaitojogurtista, mutta sen voi yhtä hyvin korvata luomulaatuisella turkkilaisella jogurtilla tai kermaisella kookosmaidolla. Piirakka säilyy hyvin ja oikeastaan vain paranee mehevöityessään pari päivää jääkaappisäilytyksessä. Eli ei muuta kuin leipomaan!
Viljaton ja maidoton raparperipiirakka
Pohja:
1,5dl bataattisosetta
2dl mantelijauhoja
1dl kookosjauhoja
0,5dl kookossokeria tai steviaa maun mukaan
2 kananmunaa
1tl leivinjauhetta
1tl kanelia
(inkivääriä ja vaniljajauhetta)
ripaus merisuolaa
Täyte:
2-3 raparperinvartta
0,5-0,75dl kookossokeria
kanelia
150g vuohenjogurttia (tai turkkilaista jogurttia tai kookosmaitoa)
1-2 kananmunaa
makeutusta maun mukaan
Pilko raparperit noin cm paksuisiksi viipaleiksi ja laita kattilaan yhdessä kookossokerin ja vesitilkan kanssa. Keittele miedolla lämmöllä kunnes raparperit ovat pehmentyneet mutta eivät kokonaan soseutuneet.
Sekoita pohjan ainekset kulhossa keskenään. Voitele piirakkavuoka (halkaisija 24cm) kookosöljyllä ja painele taikina kostutetuin sormin tasaisesti vuokaan. Esipaista pohjaa 200-asteisen uunin alatasolla 5-10min.
Valmista täyte sekoittamalla raparperit varovasti jogurtin ja kananmunan kanssa vaaleaksi tahnaksi. Jos käytät kookosmaitoa, lisää toinenkin kananmuna. Makeuta seosta tarvittaessa. Levitä täyte pohjan päälle ja kypsennä vielä noin 20min kunnes täyte on melko kiinteää (kiinteytyy edelleen jäähtyessään) ja pinta saanut hieman väriä.
Anna jäähtyä ja nauti esimerkiksi kookoskermavaahdon tai vuohenjogurtin kera.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Kiitos kommentistasi!