keskiviikko 2. joulukuuta 2015

Uunipannarin päivitys - porkkanasosepannari


Täällä Itä-Suomessa on sadellut tämän päivän aikana pienen pieni kerros lunta, mikä saa aikaan sen, että on heti paljon joulukuisempi olo. Minua odottaa tänä iltana vielä mutakakun leipomisurakka, sillä olen luvannut huolehtia erään pikkujoulutapahtuman potentiaalisista gluteenittomista vieraista. Eli ilahduttaa sellaisella perinteisellä sokeriversiolla (juu, ostin sen sokeripussinkin sitten ensimmäistä kertaa elämässäni). Tänne blogiin päätyy kuitenkin vähän toisenlainen ohje, porkkanainen pannari, jota suosittelen sitä mutakakkua enemmän (vaikka voihan senkin valmistaa laadukkaista ainesosista, minkä aion jossakin välissä ehdottomasti tehdä. Suklaan ystävät, stay tuned...)

Porkkanasose tekee pannarin rakenteesta ihanan kostean, jolloin se muistuttaa enemmän tavallista korkeaksi kohoavaa ja mehevää uunipannaria, millaista on muuten vaikea saada aikaan gluteenittomasti. Rakenne on yleensä joko kuiva ja tiiliskivimäinen tai sitten kirjaimellisesti litteä kuin pannukakku. Sose antaa myös runsaasti makua, joka lienee sen tärkein ansio. Enkä nyt mene vähättelemään sitä puoltakaan, että on se vaan niin mukavaa piilottaa kasviksia kaikkialle, niitä kun ei ihan helposti tule liikaa syötyä. Meneehän sinullakin vähintään kilo päivässä?


Kerran olen tehnyt tätä pannaria myös lanttusoseesta, ja miksei punajuurikin siihen kävisi (varsinkin jälkkäriversioon kaakaojauheen kanssa...) Pannarin voi tehdä kahdella tapaa, joko suolaisena, jolloin se menee ruokanakin salaatin tai esimerkiksi paistetun jauhelihan kera. Makean voikin sitten tarjoilla vaikka omatekoisen puolukka-banaanisorbetin kanssa. Sellaisenaan puolukat taas sopivat molempiin. Makeaa pannaria tehdessä taikinaan voi vaniljan lisäksi laittaa myös ne perinteiset porkkanakakkumausteet, inkiväärin, kanelin ja muskotin. Itse pidän enemmän suolaisesta pannukakusta, koska en ole suuri makean ystävä enkä oikeastaan välitä porkkanapiirakoistakaan. Jos kuitenkin miellät uunipannarin makeaksi ruokalajiksi tai rakastat porkkanakakkua, tee (elämästä) makeampaa :)

Vinkki! Mikäli et osaa valita vaihtoehtojen välillä, jätä mausteet, suolaa lukuunottamatta, kokonaan pois. Silloin täytteet voi valita fiiliksen mukaan mutta maku on edelleen kivan porkkanainen :)

Jauhoiksi sopivat melkein mitkä tahansa luontaisesti gluteenittomat (= eivät sisällä gluteenitonta vehnätärkkelystä eikä muitakaan keinotekoisesti gluteenittomiksi tehtyjä ainesosia) jauhot. Suosittelen sekoittamaan vähintään paria eri laatua, näin lopputulos on maukkaampi. Itse käytin tällä kertaa desin täysjyväriisijauhoja sekä puoli desiä sekä tattari- että soijajauhoja. Muistathan, että mikäli käytät osana kookosjauhoja tai psylliumia, niiden määrä suhteessa nesteen määrään poikkeaa ohjeesta kuitupitoisuuden aiheuttaman tehokkaan "imukyvyn" vuoksi.


PORKKANAPANNARI
piirakkavuokaan (pellille tuplamäärä)

300g porkkanasosetta
2dl luontaisesti gluteenittomia jauhoja (esim. täysjyväriisi-, tattari- ja kaurajauhoja)
2,5dl luomusoija- tai kauramaitoa
2 kananmunaa
1rkl sulatettua kookosöljyä (tai oliiviöljyä)
0,5tl ruususuolaa
(hiukan valkopippuria tai muskottipähkinää)

Makeaan versioon (jätä pippuri pois):
0,5tl vaniljajauhetta
steviaa maun mukaan

Sekoita kaikki ainekset keskenään, lisää mausteita sen mukaan, haluatko suolaisen vai makean pannarin. Älä kuitenkaan jätä suolaa pois makeasta versiostakaan! Anna taikinan turvota noin 20 minuuttia (tai uunin lämpenemisen ajan) ja paista 225-asteisen uunin toiseksi alimmalla tasolla noin 20 minuuttia. Tarjoa lämpöisenä tai kylmänä esimerkiksi puolukoiden ja porkkanaraasteen kanssa.


Mukavaa loppuviikkoa,

~Sofie~

2 kommenttia:

  1. Oon tehnyt porkkanalettuja kyllä montakin kertaa, mutta eipä ole pannariin porkkana vielä eksynyt. Oon kuitenkin sen verran fanaattinen porkkanafani, että tätä täytyy kyllä kokeilla :) Kiitos vinkistä!

    Ja sulla on oikein ihana blogi ja hyviä ohjeita/vinkkejä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oi kiitos :) Toivottavasti ohjeista on iloa! Juu, itsekin olen kyllä porkkanan suuri ystävä kaikissa muissa paitsi porkkanakakkumuodossa (vaikka siitäkin saisi varmasti muokattua omaan makuun sopivan :D). Varsinkin suolaisissa jutuissa porkkana on kätevä ja toimiva komponentti. Tällä hetkellä olen ihastunut uuniporkkanoihin :)

      Poista

Kiitos kommentistasi!