sunnuntai 13. syyskuuta 2015

Astetta parempaa leipää - Siemennäkkäriä tuplana





























En ole mikään leipäaddikti, enkä kaipaa sitä erityisemmin. Ruokakaupassa en siis suuntaa leipäosastolle (edes haaveilemaan) muuten kuin opiskelutehtävien takia. Gluteeniton leipävalikoima taas ei aiheuta sen suurempia riemunkiljahduksia, sillä vielä kivikovaa rakennettakin kurjempaa on vilkaista kilometrin mittaista ainesosaluetteloa, josta suurin osa koostuu ravintoköyhistä tai jopa terveydelle haitallisista raaka-aineista. Lisäksi useimmissa leivissä on niiden litteydestä huolimatta käytetty leivinhiivaa, jota välttelen, sillä se tuntuu aiheuttavan vatsakipuja.

Välillä innostun leipomispuuhiin nähdessäni jonkin hyvän luontaisesti gluteenittoman leivän ohjeen tai vastaavasti herkullisen leivänpäällysvinkin. Hummukset, tahnat ja pestot ovat kivoja kasvistenkin kanssa mutta joskus tuore sämpylä vuohenjuustolla ja avokadotahnalla yksinkertaisesti tuntuu houkuttelevammalta (ja huomattavasti täyttävämmältä) vaihtoehdolta. Olen "leivättömyyteni"aikana kokeillut monia erityyppisiä leipiä: peltileipää, vuokaleipiä, sämpylöitä ja näkkäriä. Mehevät sämpylät onnistuvat myös ilman hiivaa kun käyttää kasvisraasteita tai -soseita sekä psylliumia tai vaikka chia-siemeniä. Peltileivät taas ovat nopea ja kätevä tapa saada lämmintä leipää vaikka hetken mielijohteesta iltapalalle. Vuokaleipien ravintoainejakaumaa saa helposti varioitua haluamaansa suuntaan: perinteisesti hiilari- ja kuitupainotteiseksi, proteiinipitoisemmaksi tai pähkinöiden ja siementen myötä runsaasti hyviä rasvoja sisältäväksi.


Näkkäri sen sijaan on kohdallani hieman kaksipiippuinen juttu. Toisaalta sana "näkkileipä" herättää muistikuvan peruskouluaikojen kuivasta Koulunäkistä (johon tuli turvauduttua vain äärimmäisessä hädässä nälässä). Mutta sitten se toinen ääripää: tuttuni tekee aivan järjettömän hyvää siemennäkkäriä ja joka kerta sitä maistaessani päätän, että tätä leipää teen joka viikko loppuelämäni ajan. No, muutaman kerran olen tehnytkin (ja ollut taivaassa), mutten joka viikko. En edes joka kuukausi. Kunnes nyt sen taas muistin. Ja innostuin niin, että tein uuden, eri tavalla maustetun pellillisen heti seuraavana päivänä.

Siemennäkkärin siemeniä voi halutessaan vaihdella, samoin jauhoja. Käytin tällä kertaa ainoastaan kotimaisia tattarijauhoja mutta hyvää tulee myös korvaamalla puolet jauhoista maissi- tai mantelijauholla. Parasta on kuitenkin maustaminen. Viimeistelin näkkärini valkosipulia sisältävällä pizzamausteella sekä fenkolinsiemenillä. Myös kurkuman ja mustapippurin yhdistelmä kiehtoo, joten se päässee kokeiluun ensi kerralla.



GLUTEENITON SIEMENNÄKKÄRI 
1 pellillinen

2dl kotimaisia tattarijauhoja (tai osa muita jauhoja)
1dl auringonkukansiemeniä
1dl kuorellisia seesaminsiemeniä
1/2dl pellavansiemeniä
1/2dl kookosöljyä tai hyvää oliiviöljyä
1-1,5tl laadukasta suolaa
2,5dl vettä

Fenkolinsiemennäkkäriin lisäksi:
1rkl fenkolinsiemeniä
(aniksensiemeniä)

Pizzanäkkäriin lisäksi:
1rkl pizzamaustetta tai erilaisia kuivattuja yrttejä, esim. oreganoa ja timjamia
(valkosipulijauhetta)

Laita uuni kuumenemaan 150 asteeseen. Sekoita siemenet, jauhot ja suola keskenään. Mausta haluamallasi tavalla. Lisää lämmin vesi ja sula kookosöljy (oliiviöljyä käytettäessä veden ei tarvitse olla lämmitettyä). Sekoita tasaiseksi. Levitä taikina lusikalla leivinpaperilla päällystetylle pellille ohueksi (~2mm) ja mahdollisimman tasaiseksi kerrokseksi (tässä ei tarvitse kuitenkaan olla pilkuntarkka ja kuluttaa puolta päivää taikinan asetteluun :) Paista näkkäriä toiseksi alimmalla tasolla 50-60 minuuttia. Siirrä valmis näkkäri pelliltä ritilän päälle rapeutumaan.

Itse tykkään murtaa näkkärilevystä erikokoisia paloja mutta mikäli haluat tasaisia neöliöitä, ota pelti uunista kypsymisen puolivälissä ja leikkaa veitsellä tai pizzapyörällä paloiksi. 


Mitä sitten päälle? Ensimmäiset palat päätyvät pelliltä suoraan suuhun ilman yhtään mitään. Kolmannen kohdalla sitä alkaa miettiä, josko malttaisi irrottaa näppinsä ja ottaa esille joitakin leivänpäällyksiä. Hummus ja muut paputahnat sopivat erityisen hyvin, samoin avokado ja tomaatti sekä mikä tahansa juusto puhvelinmozzarellasta goudaan. Oikeastaan mikä vaan, päätös on sinun. Sitä the banaani-kaneli-maapähkinävoikomboa en muuten ole näihin vielä testannut (koska mpv on loppu). En usko, että olisi hassumpaa.


Kannattaa oikeasti kokeilla tätä leipää! Et tule katumaan. Ja kerrothan, mikäli keksit jonkin loistavan makuyhdistelmän!

~Sofie~

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!