Leipominen oli ihmeen helppoa, taikina ei ollut sen murenevampaa kuin ruisjauhosta tehty vastineensakaan. Onnistui jopa ilman sopivaa kaulinta, käytin juomalasia:) Ja hei, kookos ei juurikaan maistu valmiista piirakoista läpi - tai sitten olen vaan niin tottunut siihen - mutta joka tapauksessa maku on hyvin lähellä perinteisiä itsetehtyjä karjalanpiirakoita. Uunista tulleet piirakat voitelin kauramaidon ja voisulan sekoituksella. Jos et halua käyttää voita (en itse saa oireita näin pienistä maitomääristä), korvaa se esimerkiksi kookosöljyllä tai käytä pelkkää kasvimaitoa.
AIDOT KARJALANPIIRAKAT DIEETTIVERSIONA (G, M)
Taikina
4dl luontaisesti gluteenittomia jauhoja (käytin 2,5dl tattari-
ja 1,5dl täysjyväriisijauhoa)
2dl vettä
1rkl oliiviöljyä
2tl merisuolaa
Puuro
1prk (500ml) kermaista kookosmaitoa (Santa Maria)
5dl vettä
1,5dl tummaa puuroriisiä
1,5dl tummaa puuroriisiä
0,5tl merisuolaa
1 kananmuna
Kaulimiseen: tattarijauhoja tms.
Voiteluun: noin 1,5dl kaura- tai muuta maitojuomaa sekä 25g voita
Aloita keittämällä riisipuuro pinnoitetussa tai haudutuskattilassa. Itse keitin puuron edellisenä päivänä, jolloin se oli ehtinyt jäähtyä ennen leipomista. Mittaa kattilaan vesi, kookosmaito sekä huuhdeltu riisi. Hauduta kypsäksi noin 60min. Mausta suolalla. Lisää kananmuna jäähtyneen puuron sekaan.
Valmista taikina sekoittamalla jauhoihin suola ja lisää vesi ja öljy. Vaivaa tasaiseksi tarvittaessa käsin. Ripottele leivontamatolle tai leivinpaperille jauhoja ja jaa taikina noin 15-20 osaan riippuen minkä kokoisia piirakoita haluat. Kauli taikinapalanen ohueksi (~2mm) soikeaksi levyksi ja lusikoi keskelle pari lusikallista riisipuuroa. Rypytä reunat ja nosta varoen pellille.
Paista piirakoita 250-asteisen uunin keskitasolla 10-12 minuuttia kunnes pinta on saanut hieman väriä. Sulata voi ja sekoita se kauramaitoon. Voitele juuri uunista tulleet piirakat pullasudin avulla ja nauti sellaisenaan tai haluamiesi lisukkeiden kera.
Pakastin osan piirakoista, ja maku ja rakenne olivat kohdallaan myös sulamisen jälkeen. Sen verran näpertämistä näissä on, että mieluusti tekee vähän enemmän kerralla. On sitten mukava ottaa pakastimesta ja lämmittää pannulla ja kuvitella syövänsä juuri paistettua karjalanpiirakkaa (tai järsiä jäisenä kun ei jaksa odottaa sulamista, kuten allekirjoittaneelle yhden piirakan kohdalla kävi...)
Mukavaa viikonlopun loppuosaa :)
~Sofie~
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Kiitos kommentistasi!