keskiviikko 23. joulukuuta 2015

Aatonaaton mutakakku joulumausteilla




Jouluterveiset Lapista! Posket on saatu punaiseksi ja varpaat ja sormet jäähän viidentoista asteen pakkasessa, joka taas yhtäkkiseltään tuntuu kovin kylmältä. Mutta oi että, lunta maa valkoisenaan ja huurteiset puut, joulun tunnelma löytyy todella täältä! Eilisillan hiihtolenkillä piti suorastaan pysähtyä ihailemaan lumisia kuusia kuunvalossa, luonto oli kuin suoraan lapsuuden joulukirjoista.

Tämä on ensimmäinen joulumme Pohjoisessa ja vaikka maanantain matkalla tein vielä pikkuisen opiskelujuttuja, arki tuntuu jääneen kauas kotikonnuille. Pikaiset joulusiivoukset tehtiin täälläkin (kotona jäi nyt vähän vähemmälle...) ja nyt saa pikkuhiljaa alkaa virittäytyä jouluun. Onneksi meillä on mukana pieni, täpötäydessä autossa "salakuljetettu" pöytäkuusi, joka on valoineen ja hopeanauhoineen toimittaa joulukuusen virkaa ainakin tunnelman luojana (tuoksua vaan on ikävä...)

Kinkku paistettiin jo eilisiltana, ja täytyy myöntää, että kyllähän se erityisen hyvältä maistuu uunituoreena. Kerran vuodessa. Dijoninsinapilla ja tällä kertaa mantelilastukuorrutuksella.
Muuten ruokapuolella ei tulla kulkemaan aivan sitä perinteisintä reittiä. Graavikalaa ja salaatteja kylmällä rucolakastikkeella. Porkkanalaatikko löytyy, vaan ei tavanomaisena: minun versiossani kun on kvinoaa, tähtianista ja kookosöljyä. Joulukarkeiksi olen askarrellut jo hyvissä ajoin parit suklaat viime vuoden joululahjakirjastani. Melko pelkistettyä mutta riittävän juhlavaa. Joulupuuroksi keittelen tänä vuonna tätä kvinoapuuroa, joka nautitaan sokerittoman luumusoseen ja kanelin kera, mantelia unohtamatta.


Tälle päivälle leivoin suklaisen, jauhottoman mutakakun inkiväärillä ja kanelilla maustettuna. Bataatin ansiosta koostumus oli ihanan taikinainen ja tuhdin oloinen vaan ei aiheuttanut tuhtia oloa parin-kolmenkaan palan jälkeen, antoi ainoastaan sopivasti energiaa sai pakkasjuoksua ja kehonpainotreeniä varten. Itse tykkäsin mehevän kosteasta rakenteesta tosi paljon (onko muuten olemassa mitään, mikä ei taikinana maistuisi paremmalta kuin kypsennettynä?), mutta enemmän kakkumaisen koostumuksen halutessaan kannattaa käyttää hieman enemmän psylliumia tai lisätä vaikka hieman kookosjauhoja. Myös tämä kakku, kuten lähes kaikki kasvissoseita sisältävät leivonnaiset, paranee säilytettäessä yön yli viileässä. Tee siis mieluiten jo edellisiltana.







Tämän kakun myötä toivottelen teille rauhallista joulua ja hiljennyn itsekin sen sanoman äärelle.

~Sofie~


JOULUINEN MUTAKAKKU

3,5dl soseutettua bataattia
2 luomumunaa
1dl kookossokeria
1dl tummaa kaakaojauhetta
0,5dl jotakin kasvimaitoa tai vahvaa kahvia
0,5dl sulaa kookosöljyä
1-2rkl psylliumjauhetta
1tl leivinjauhetta
1tl ruokasoodaa
2tl sitruunamehua
0,5tl inkivääriä
1tl kanelia tai kardemummaa

Sekoita kaikki ainekset keskenään, lisää viimeisenä kookosöljy ja sen verran psylliumia, että saat taikinaan haluamasi koostumuksen (mitä vähemmän psylliumia, sen taikinaisempi koostumus). Levitä taikina voideltuun kakkuvuokaan ja kypsennä 175 asteessa noin tunnin ajan. Anna vetäytyä kylmässä mielellään yön yli.

kuvat: Santeri

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!