sunnuntai 9. elokuuta 2015

Mustikka ja lakritsi - täydellinen pari kohtaa raakakakussa


Juhlista alkaa olla useampi päivä (siis tasan viikko, mihin aika oikein menee?), joten on korkea aika palata jo useammassakin kuvassa esiintyneen raakakakkusen pariin (jonka rippeet muuten majailevat edelleen pakastimessa koska en ole niihin vielä raaskinut koskea). Tämä oli ensimmäinen kerta, kun meillä tarjottiin raakakakkua vieraille, sillä olen tehnyt niitä vasta muutaman kerran, lähinnä perheenjäsenille tai kavereille Kuopiossa. Raakakakkuinnostus on siis vasta syttymässä, mutta tämä yksilö onnistui sitä kyllä osaltaan edesauttamaan. Olin rehellisesti sanottuna jopa vähän yllättynyt, miten hyvän vastaanoton kakku sai "tavallisiin" leivonnaisiin tottuneen kohderyhmän keskuudessa.

Mustikka ja lakritsi ovat uskomattoman yhteensopiva makupari, johon itse tutustuin vuosi pari sitten erään smoothieohjeen kautta. Sen jälkeen olenkin varioinut kyseistä smoothieta monin tavoin ja aina vain se saa veden kielelle. Jotenkin lakritsin kitkeryys ja mustikan makeus täydentävät toisiaan, ja toisaalta koska lakritsikin on ainakin omasta mielestäni melko voimakas makeuttaja, mustikat myös raikastavat tätä komboa. En ole kuitenkaan aiemmin tullut kokeilleeksi (näin jälkeenpäin ajatellen, miksi ihmeessä en?) yhdistää näitä kahta leivonnaisissa. En, ennen kuin synttärikakun leipominen tuli ajankohtaiseksi juuri kesän ensimmäisten mustikoiden kypsyttyä.


Ensimmäisen version tein halkaisijaltaan 20 cm vuokaan. Rippijuhlia varten annosta täytyi suurentaa ja valmistin kakun sydämenmuotoiseen irtopohjavuokaan (halk. ~22cm, tilavuus 2,3 litraa). Tällä annoksella kakusta tuli myös korkea, mikä on tietysti plussaa, eikö? Käyttämäni vuoka tuli siis lähes täyteen (ja oli muuten painava kun sen pakastimeen nostin, mutta kyseessä olikin valkoisten jauhojen ja puhdistetun sokerin sijaan täyttä tavaraa:).

Lakritsitäytettä ei kannata valmistaa tehosekoittimella (niin kuin itse ensimmäisellä kerralla tein), sillä jostakin syystä se menettää kuohkeutensa ja muuttuu juoksevaksi. Sähkövatkaimella täytteestä saa kuohkean vaahdon, jota kookosöljy ja kaakaovoi jämäköittävät.



MUSTIKKA-LAKRITSIRAAKAKAKKU (noin 15 annosta)

Pohja:
3,5dl auringonkukansiemeniä
2dl kookoshiutaleita
11 tuoretta taatelia kivet poistettuina
ripaus laadukasta suolaa

Mustikkatäyte:
2,5dl cashewpähkinöitä (liota 2-4h)
0,5dl sulaa kookosöljyä
1-2rkl kookossiirappia (tai muuta makeutusta)
3dl mustikoita
(steviaa ja vaniljaa maun mukaan)

Lakritsitäyte:
1,5tlk (~4dl) kookoskermaa (säilytä tölkkejä jääkaapissa ja 
käytä vain valkoinen kiinteä osa)
pieni luomubanaani
3-5tl lakritsijauhetta
1-2rkl kookossiirappia (tai muuta makeutusta)
1,5dl sulaa kookosöljyä tai kaakaovoita (itse käytin molempia)
(steviaa maun mukaan)

Väliin ja päälle:
kokonaisia mustikoita

Vuoraa irtopohjavuoka leivinpaperilla ja voitele pohja ja reunat kookosöljyllä. Valmista ensiksi pohja sekoittamalla ainekset korkeassa kulhossa sauvasekoittimella. Massaa joutuu jatkuvasti kaapimaan sekoittimen terästä, mutta onneksi koko projekti ei kestä kovin kauaa :) Kun massa on sopivan karkeaa (karkeusasteen voit päättää itse, kunhan se pysyy suhteellisen hyvin koossa). Painele vuokaan tasaiseksi pohjaksi.

Huuhtele liotetut cashewpähkinät ja lisää muiden mustikkatäytteen ainesten paitsi kookosöljyn kanssa tehosekoittimeen. Sekoita tasaiseksi ja maista. Lisää kookosöljy sekä tarvittaessa makeutusta ja sekoita uudelleen tasaiseksi. Kaavi täyte vuokaan, ripottele päälle kokonaisia mustikoita ja laita kakku pakastimeen lakritsitäytteen valmistamisen ajaksi.

Kaavi kookosmaitotölkeistä valkoinen, kiinteä osa kulhoon ja vatkaa sähkövatkaimella kuohkeaksi. Lisää haarukalla tai sauvasekoittimella soseutettu banaani sekä makeutusta ja lakritsijauhetta maun mukaan. Vatkaa tasaiseksi. Maista ja lisää halutessasi lakritsijauhetta. Sulata kookosöljy ja kaakaovoi vesihauteessa tai varoen kattilassa. Älä anna niiden kuumentua! Valuta kookosvaahdon sekaan koko ajan vatkaten. Ota kakku pakastimesta ja lusikoi lakritsimousse vuokaan. Koristele mustikoilla ja laita pakastimeen vähintään 15 minuutiksi.

Huom! Jos tarjoilet kakun vasta myöhemmin (esimerkiksi seuraavana päivänä), ota se jääkaappiin sulamaan noin 4 tuntia ennen syömistä (huoneenlämmössä vain reunat sulavat mutta keskiosa ei). Sulaneena kakku pärjää kivasti huoneenlämmössäkin, meillä se oli juhlissa koko päivän tarjolla eikä koostumuksessa tapahtunut näkyvää muutosta. Maku on kuitenkin luonnollisesti kylmänä raikkain.


Kokeilkaa rohkeasti yhdistää mustikkaa ja lakua missä tahansa muodossa. Varsinkin nyt kun metsät ovat sinisenään tuota tuoretta kotimaista superruokaa, allekirjoittaneella tekee tiukkaa lähteä pariksi päiväksi reissuun, pois marjamättäiden lähettyviltä. Onneksi aamu alkaa bussissa mustikkaisella tuorepuurolla. Ja ehtiihän loppuviikosta sitten taas uudella innolla marjastaa :)

~Sofie~

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!