sunnuntai 16. elokuuta 2015

Marjakakku kaurakeksipohjalla

Nyt eletään ehkä vuoden parasta aikaa. Tai no, oikeastaan tykkään jokaisesta vuodenajasta (ja kaikista kausiherkuista). Mutta heinä-elo-syyskuussa on aivan oma tunnelmansa, kun sato kypsyy ja kotimaisia vihanneksia, juureksia ja marjoja, pian myös hedelmiä, saa mielin määrin ja ne ovat edullisia tai jopa ilmaisia. Se, että saa aamupuuroonsa tuoreet mustikat ja vadelmat vain astumalla ovesta ulos (onni on viettää kesää maalla) on todellista luksusta. Tai se, kun jokaisen annoksensa voi stailata kasvimaalta tai luonnosta kerätyillä tuoreilla yrteillä (ihan jo maun takia, eikai kukaan jokaista ruokaansa kuvaa, eihän?) Onneksi tätä villiyrteistä ja mansikoista alkavaa iloa riittää pitkälle syksyyn. En malta odottaa, että pääsen taas omppusoseen keittoon. Ja muuten, parhaat päärynät ikinä saa Kuopion torilta, niitä kun ei ole lennätetty tuhansien kilometrien päästä. Kun vain saisi mahdollisimman paljon kaikkea hyvää säilöttyä talven varalle!

Oikeastaan tämän satointoilun sijaan minun piti tulla jakamaan yksi kakkuohje. Nimpparikakku nimittäin, ja hieman kinuskinen sellainen. Mutta on siinä niitä marjojakin, oikeastaan ihan reilulla kädellä. Söimme tätä tällä viikolla ja jopa yleensä kokkailujani kohtaan epäluuloinen veljenikin otti lisää. Olin kovin otettu :)

Haaveilin värikkäästä kakusta, johon voisin yhdistää kaikkia tällä hetkellä saatavissani olevia marjoja. Perinteisen mansikkakakun pohjalta lähdin (mansikat & kerma) mutta pohjasta tein kaurakeksimäisen. Viedäkseni marja-kaurayhdistelmän vielä hieman pidemmälle, lisäsin väliin myös taateleista ja maapähkinävoista keitettävällä kinuskilla (koska raikkaat marjat ja makea toffee nyt vain sopivat yhteen). Eli marjaista täytekakkua kaurakeksipohjalla, olkaa hyvä:



MARJAKAKKU KAURAKEKSIPOHJALLA (G, M)

Pohja
6dl isoja kaurahiutaleita
1dl sulaa kookosöljyä (tai voita tai puolet kumpaakin)
3rkl täysjyväriisijauhoa
3 munaa
2dl erytritolia tai esimerkiksi kookossokeria
2tl leivinjauhetta
ripaus merisuolaa

Täyte
1tlk (400ml) täysrasvaista kookosmaitoa (muutama tunti kylmässä säilytettynä)
ripaus steviaa tai muuta makeutusta
(vaniljaa)
noin 1 litra erilaisia marjoja (käytin vadelmia, mansikoita ja mustikoita)

Kinuski
5 tuoretta taatelia kivet poistettuna
1 iso rkl maapähkinävoita
hieman hunajaa tai kookossokeria
(hieman merisuolaa, jos haluat suolaisen kinuskin)
 kookosmaitoa tai vettä


Vaahdota huoneenlämpöiset munat ja erytritoli tai kookossokeri kuohkeaksi ja melko kovaksi vaahdoksi (noin 5min). Sulata kookosöljy tai voi ja sekoita se hiutaleisiin. Sekoita muut aineet keskenään ja yhdistä hiutaleseokseen. Nostele munavaahto varoen sekaan.

Levitä löysähkö taikina pellille leivinpaperin päälle vajaan 1cm paksuiseksi levyksi. Paista 175-asteisen uunin alatasolla 20min. Pohja on uunista tultuaan pehmeä ja herkästi hajoava mutta kovettuu keksien tapaan jäähtyessään. Leikkaa pohja lämpöisenä kahtia jolloin se ei murene niin paljon.

Valmista kinuski laittamalla kattilaan taatelit ja muutama ruokalusikallinen vettä. Keitä miedolla lämmöllä sosemaiseksi. Lisää tarpeen mukaan vettä tai kookosmaitoa keittämisen aikana. Lisää maapähkinävoi ja hunaja sekä halutessasi suola ja anna niiden sulaa. Maista kinuskia ja lisää tarvittaessa makua tai nestettä (kinuski saa olla sakeaa mutta kuitenkin sellaista, että sitä saa valutettua lusikalla). Anna jäähtyä.

Kermatäytettä varten kaavi pohjasta avatun kookosmaitotölkin kiinteä valkoinen osa kulhoon ja vatkaa sähkövatkaimella kuohkeaksi. Lisää halutessasi makeutusta ja aitovaniljaa. Säästä puolet vaahdosta ja sekoita noin 4dl marjoja lopun kookoskerman joukkoon. 
Levitä marjatäyte toiselle (jäähtyneelle) kaurakeksipohjalle ja lusikoi kinuski päälle. Nosta toinen kauralevy päälle ja kuorruta lopulla kookoskermalla. Koristele runsaalla marjakerroksella.


Kakun voi tarjoilla heti tai antaa tasoittua jääkaapissa muutaman tunnin tai yön yli, kuten itse tein. Keksipohja on rapeimmillaan heti tarjoiltaessa mutta leikkaantuu helpommin pienen säilytyksen jälkeen. Tätä kakkua ei kuitenkaan kannata valmistaa monta päivää etukäteen sillä se on parhaimmillaan tuoreena.




Marjoja tulee tällä hetkellä syötyä joka aterialla päivä kaksin käsin kaikessa ja kaiken kanssa. Tänään tekaisin kätevän välipalapiirakan Hillan upean hyvinvointiblogin ohjeen mukaan. Oma versioni syntyi vadelmista, joita meillä kasvaa pihamaallakin villinä. Nyt pitääkin hyödyntää niitä tuoreena mahdollisimman monin tavoin. Jokin marjainen jäätelö kuulostaisi houkuttelevalta. Ja muuten, mansikka toimii mitä parhaiten kanasalaatissa!

Nautittehan tekin loppukesän superterveellisistä herkuista? 

~Sofie~

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!