
Onnistuin nappaamaan jostakin flunssan tai influenssan tai muun vastaavan, kuumetta ei ole mutta muuten olo on pari päivän ajan ollut melko kamala. Epämiellyttävyyttä lisännee myös se tosiasia, ettei täällä ole totuttu juurikaan sairastamaan. Saatan saada kerran-kaksi vuodessa lievän flunssan, joka edellyttää parin päivän taukoa treeneistä muttei muuten estä normaalia arkea. Tämä tauti on kuitenkin saanut minunlaiseni ikiliikkujan ja tauottoman puuhailijankin haikailemaan välillä viltin kanssa sohvalle.
Haastavaa on se, että kipeänä normaali ruoka ei välttämättä maistu, ja toisaalta mitään ei jaksaisi oikein valmistaakaan. Sairastellessa kunnollista, ravitsevaa syötävää pitäisi kuitenkin saada usein ja paljon. Moni tekee sen virheen, että kipeäksi tultuaan niukistelee ruuan kanssa kun "ei pääse liikkumaan" tai "vain makaa" jne. Totuus on kuitenkin se, että sairaana keho tarvitsee sekä enemmän ravintoaineita että reippaasti energiaa kyetäkseen ylläpitämään paranemisprosessia ja hankkiutumaan eroon bakteereista tai viruksista. Tärkeintä on siis syödä riittävästi, vaikka se olisi puuroa ja mustikoita viidesti päivässä.

Marjat, lämpöiset kasvissosekeitot ja smoothiet (kylmä smoothie ja kipeä kurkku sopivat yllättävän hyvin yhteen) ovat olleet hyviä vaihtoehtoja. Olen myös kuluttanut reilusti tuoretta inkivääriä, sillä mausteilla on paljon tulehdusta ehkäiseviä ja lievittäviä vaikutuksia. Niistä kirjoittelin enemmän täällä.
Alla on pari suosikkipuuroani, joilla voi ravita flunssaista kehoa erityisesti normaalin ruokahalun puuttuessa.
TUPLAHIRSSIPUURO
1 annos
1/2dl luomuhirssisuurimoita
1/2dl luomuhirssihiutaleita
2 valkuaista tai 1 kokonainen kananmuna
0,3dl kookosmaitoa
tai
1-2tl kookosöljyä tai kookossosetta
ruususuolaa
vettä
Huuhtele hirssisuurimot siivilässä ja laita kattilaan suurimot sekä 1dl vettä (jos haluat erityisen täyteläistä, käytä tässä kohdassa puoli desiä vettä ja puoli desiä kookosmaitoa. Anna kiehua miedolla lämmöllä kunnes neste on imeytynyt. Lisää hirssihiutaleet sekä noin 1,5dl vettä ja hauduttele puuroksi. Lisää kypsymisen loppuvaiheessa myös kananmuna tai valkuaiset. Sekoita valmiin puuron sekaan kookosmaitoa tai kookosöljyä ja mausta suolalla.
Kaurasuurimopuuroa marjoilla ja pähkinöillä
KAURAJYVÄPUURO
2 annosta
1,5dl kokonaisia kaurasuurimoita
4dl vettä
2 kananmunaa
iso lusikallinen kookosöljyä
ruususuolaa
Huuhtele kaurasuurimot huolellisesti ja mittaa vesi joukkoon. Anna liota yön yli tai vähintään muutaman tunnin ajan. Kiehauta suurimot liotusvedessä ja hauduttele kannen alla miedolla lämmöllä välillä sekoittaen noin 25 minuuttia. Lisää kananmunat ja hauduttele vielä hetki. Mausta ruususuolalla ja kookosöljyllä.
~Sofie~
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Kiitos kommentistasi!