sunnuntai 3. tammikuuta 2016

Punajuuri-suklaacupcakes


Joku ehkä muistaa, että vietin itsenäisyyspäivän illan keittiössä leipomisinspiraation innoittamana. Punajuuri-suklaakakku oli pyörinyt mielessä alkusyksystä lähtien ja pikkuhiljaa kaipasin jo toteutustakin (kandi vain on viime kuukausina vienyt voiton ruuanlaitosta, leipomisesta puhumattakaan...) Siis punajuurta ja suklaata, kaikki muu oli jokseenkin hämärän peitossa. Ainesten lisäilyn ja ainakin kymmenen maistetun lusikallisen jälkeen päätin taikinan olevan valmis ja kaavin sen kakkuvuoan sijaan muffinivuokiin.

Parasta näissä on ehkä se 'pieni' polte, jonka cayennepippurin lisääminen synnytti. Kai jokainen chili-suklaakakun tietää? Tai vähintään Fazerin chilisuklaan, joka tosin ei saavuta sitä kaakaon ja tulisuuden autenttista yhdistelmää, koska suklaa ei ole oikeasti tummaa. Näissä halusin korjata asian käyttämällä raakakaakaomassaa eli 100% suklaata. Tämän voi kuitenkin korvata ruokakaupoista löytyvällä mahdollisimman tummalla suklaalla (85-90%).


Koska muffinssit ovat aavistuksen tylsiä, nimesin nämä muitta mutkitta amerikkalaiseen tapaan kuppikakuiksi. Kunnon kuppikakut vaativat tietenkin kuorrutuksen, joka ei ollut ongelma, sillä rasiallinen pehmeää vuohenjuustoa oli majaillut jääkaapissa jo hyvän aikaa. Ongelma oli sen sijaan se, että halusin pursottaa kuorrutteen mutten omista siihen sopivaa kapinetta (Prisman -15% päivät saivat kyllä kehittämään kaikenlaisia tarpeita, mutta pursotin jäi hyllyyn, koska en osannut valita [epäekologisten] kertakäyttöpussien ja pestävän [mahdollisesti epämääräisestä materiaalista valmistetun] version välillä). Päädyin siihen ratkaisuun, että kuorruttaminen tapahtuu vasta "kotona" Etelä-Pohjanmaalla, sillä mitäpä siellä ei keittiöstä löytyisi. Samalla sain sitten myös testata niiden kertakäyttöisten pursotinpussien toimivuuden. Lopputuloksesta saattaa huomata, että pursottamista kannattaa hieman harjoitella tai antaa suosiolla kondiittorin urasta haaveilevan siskon hoitaa homma seuraavalla kerralla...

Vatkasin kookosvedellä notkistetun vuohenmaitotuorejuuston sekaan kookoskermavaahtoa, jolloin yhdistelmästä tuli kuorrutemaisempi. Jos vuohenjuustot eivät innosta, voi kuorrutteen valmistaa myös pelkästä (psylliumjauheella jämäköitetystä) kookoskermavaahdosta tai käyttää tavallista, maustamatonta tuorejuustoa. Pehmeä vuohenjuusto on kuitenkin miedon makuista, eikä esimerkiksi pikkusiskoni sitä syödessään huomannut. "Ihan totta, ooksä syöttäny mulle vuohenjuustoa etkä kertonu!"



Onnistuin synnyttämään itselleni näihin lähes himon, ja ollessani töiden vuoksi useamman päivän poissa kyselin toiveikkaana mahdollisten jäljellä olevien kuppikakkujen perään. Viimeinen yksilö suostuttiin jalosti heittämään kuorrutteineen päivineen pakastimeen odottelemaan. Kakkuset tosin säilyvät useamman päivän jääkaapissakin. Suosittelen valmistamaan isomman satsin kerralla ja kuorruttamaan vain osan.

Näistä voi nautiskella pilvisenä ja hämäränä talvipäivänä. Sellainen sunnuntai täällä on tänään, valoisaa ei ole kunnolla ollut lainkaan ja taivaalta tipahtelee hiljakseen lunta. Kohta alkaa taas valo lisääntyä, otetaanhan sitä ennen tunnelmasta ilo irti?

~Sofie~


CHILILLÄ SÄVÄYTETYT
PUNAJUURI-SUKLAAKUPPIKAKUT

8 kpl

2dl punajuurisosetta
0,75dl sulaa kookosmannaa tai kookosöljyä
100g raakakaakaomassaa tai tummaa suklaata
0,5-1dl kauramaitoa 
2 kananmunaa

2rkl (0,3dl) luomuperunajauhoja (+0,5dl jos et käytä proteiinijauhetta)
1,5dl heraproteiinijauhetta (käytin stevialla makeutettua vaniljaheraa)
0,75dl täysjyväriisijauhoa tai kotimaista tattarijauhoa tms.
0,5dl kookossokeria
2-3rkl (raaka)kaakaojauhetta

2tl leivinjauhetta
ripaus suolaa
1/4tl cayennepippuria (jätä pois mikäli et halua tulista potkua)
maun mukaan steviaa tai erytritolia 
tai enemmän kookossokeria 

Kuorrutus:
1 rs (125-140g) (vuohenmaito)tuorejuustoa
1tlk täysrasvaista kookosmaitoa yön yli kylmässä säilytettynä
1/2rkl hunajaa tai kookossokeria
0,5tl punajuurisosetta värjäämiseen

Sulata raakakaakaomassa tai suklaa vesihauteessa ja sekoita se sulatetun kookosmannan tai kookosöljyn kanssa punajuurisoseeseen. Lisää munat ja puoli desiä kauramaitoa. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää taikinaan. Mikäli taikina tuntuu liian jämäkältä, lisää vielä kauramaitoa sekä tarpeen mukaan makeutusta (muista, että kaakao "imee" kypsyessään makeutta, joten taikina saisi olla hieman makeampaa kuin mitä lopputuloksesta haluaa). Lusikoi taikina muffinssivuokiin ja kypsennä 200-asteisen uunin keskitasolla 10-15min. Tarkkaile kypsymistä, kuppikakut ovat valmiit kun haarukkaan ei jää taikinaa. Anna jäähtyä täysin.

Avaa jääkaapissa säilytetty kookosmaitotölkki pohjasta ja ota kookosvesi talteen. Notkista tuorejuusto lorauksella kookosvettä. Kaavi kookosmaidon valkoinen osa kulhoon ja vatkaa kuohkeammaksi. Lusikoi noin 2dl kookosvaahtoa tuorejuuston sekaan. Lisää makeutus ja punajuurisose ja vatkaa tasaiseksi. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa ainesosia. Laita seos hetkeksi jääkaappiin tiivistymään. Pursota tai levitä kuorrute täysin jäähtyneiden, mielellään yön yli kylmässä säilytettyjen kuppikakkujen päälle ja koristele halutessasi esimerkiksi kookoshiutaleilla, kaakaonibseillä tai rouhitulla raakasuklaalla.

Kuorrutetta jäi jonkin verran yli, mutta ei hätää, se maustoi yllättävän hyvin puuron ja jopa tomaattipohjaisen ruuan (tomaatin kanssa pieni makeus on vain plussaa, sillä se häivyttää metallista ominaismakua). Lopun kuorrutteen voi myös syödä marjojen kanssa sellaisenaan tai vaikka pannarin päällä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!