tiistai 29. maaliskuuta 2016

Pääsiäisen raikas hyydykekakku (G, M)


Pääsiäiskakustamme tuli tänä vuonna pirteän keltainen ja raikkaan hedelmäinen, ilman suklaata kuten jo aiemmin lupailinkin. Omasta mielestäni paras kakkuni tähän mennessä, joka sai kehuja myös överisuklaista ( = erilaisilla suklaapatukoilla ja -konvehdeilla koristeltua mokkapalakuorrutteista) mutakakkua palanpainikkeeksi nauttineilta vierailta. Kuitu- ja vitamiinipitoinen sekä luomulaatuisen soijajogurtin ansiosta myös hyvää kasviproteiinia sisältävä kakku ei siten häviä "perinteisille" leivonnaisille sen enempää ulkonäössä kuin maussakaan, mutta takaa kevyen olon vielä toisen palasen jälkeenkin.

Tämä keväinen aurinkokakku ei ole raaka, mutta se valmistuu ilman uunia. Se ei myöskään ole pikapiirakka, vaikka valmistus itsessään on suhteellisen vaivatonta. Eniten aikaa vaatii hyytyminen kuten hyydykekakuissa yleensäkin. Pintaa lukuunottamatta se kannattaa siis tehdä jo edellispäivänä ja hyydyttää yön yli. Itse tosin valmistin kakun aamupäivällä ja lisäsin banaanit ja kiilteen illalla. Ohuehkon päällyskerroksen hyytymiseen (viileässä) riittänee lyhimmillään kuitenkin 1-2 tuntia, joten sen voi hyvin valmistaa tarjoilupäivänäkin.



Raakakakkujen ja muiden sokerittomien tarjottavien ongelmana on usein niiden pieni koko, jolloin niitä on haasteellista valmistaa suuremmalle porukalle (maksamatta itseään kipeäksi pähkinöistä tai mantelijauhoista). Tästä kakusta tuli paitsi kivanmakuinen, myös riittoisa, sillä valmistin sen 24 cm vuokaan, johon aineksia oli juuri sopivasti. Käytin pohjaan saksanpähkinöitä, joiden aromikkuus täydentää upeasti kauran pehmeää makua. Vaihtamalla pohjan pähkinät esimerkiksi manteleihin tai kuorettomiin maapähkinöihin maku miedontuu hieman. Tällöin kakku saattaa soveltua myös pähkinäallergiselle (muistathan kuitenkin varmistaa asian henkilöltä itseltään!)

Olisin halunnut tehdä kakusta täysin vegaanisen, mutta agar-agarin saaminen pikkupaikkakunnalta ei lyhyellä varoitusajalla onnistunut. Tein siten kerralla sekä elämäni ensimmäisen liivatteella hyydytetyn että ensimmäisen maidottomana ja sokerittomana valmistetun "juustokakun". Perinteisesti olen ollut enemmän täytekakkujen ystävä, mutta tämän yksilön ansiosta hyydykekakut onnistuivat nostamaan asemiaan silmissäni. Ehdinkin jo tutkimaan agar-agarin käyttöä ja kunhan onnistun saamaan sitä käsiini, alan opettelemaan vegaanista hyydyttämistä.


Mikäli haluat korvata liivatteen kasviperäisellä vaihtoehdolla, se onnistuu ainakin agar-agarilla. Käytä täytekerrokseen silloin 1dl appelsiinista puristettua mehua ja korvaa liivatteet 4 rkl agar-agar-hiutaleita. Myös jauhe käy, mutta käyttömäärä on luonnollisesti erilainen. Tarkempaa ohjeistusta sekä hyviä vinkkejä vegaaniseen hyydyttämiseen löytyy esimerkiksi Kamomillan Konditorian Liivatteetta keittiössä -nettioppaasta. Aion ehdottomasti testailla näitä itsekin, jolloin tiedossa on tarkempaa ohjeistusta myös blogin puolella.


Miten teidän pääsiäinen sujui? Kuuluiko siihen jotain erikoisempaa tekemistä tai tarjottavaa?

~Sofie~


                                                                                                                     


HEDELMÄINEN HYYDYKEKAKKU (G, M)


Pohja:
3 dl gluteenittomia kaurahiutaleita
2dl saksanpähkinöitä
2dl pehmeitä kuivattuja taateleita
4 rkl (kiinteä mitta) kookosöljyä

Täyte:
500g maustamatonta (luomusoija)jogurttia
1 prk täysrasvaista kookosmaitoa yön yli jääkaapissa säilytettynä
180-200g mangososetta (100 %, esim. Pirkka tai Bonne)
1dl erytritolia (tai kookossokeria maun mukaan)
1/2tl vaniljajauhetta
1 sitruunan raastettu kuori
10 liivatelehteä tai vastaava määrä vegaanista hyydykeainetta
1/2dl appelsiinista puristettua mehua

Päällyskerros:
3 isoa banaania (tai muita hedelmiä)
1/2dl erytritolia (tai kookossokeria)
5 liivatelehteä
1dl appelsiinista puristettua mehua
1dl vettä

Vuoan koko: noin 24 cm

Vuoraa irtopohjavuoan pohja leivinpaperilla. Pilko taatelit ja sekoita ne yhdessä kauran ja pähkinöiden kanssa rouheiseksi seoksi esimerkiksi tehosekoittimen sykäystoiminnon avulla.  Lisää sulatettu kookosöljy ja painele massa vuoan pohjalle. 

Laita täytteen liivatelehdet likoamaan kylmään veteen. Avaa kylmässä säilytetty kookosöljypurkki pohjasta (ota terveellinen kookosvesi talteen muuta käyttöä varten) ja kaavi kiinteä osa kulhoon. Vatkaa kuohkeaksi. Sekoita toisessa kulhossa soijajogurtti, mangosose, sitruunan kuori, makeutus ja vanilja. Yhdistä varoen kookoskermavaahdon kanssa ja tarkista maku. Purista appelsiinin mehu ja kuumenna pienessä kattilassa kiehuvaksi. Lisää kuivaksi puristetut liivatelehdet yksitellen ja sekoita. Anna seoksen jäähtyä muutama minuutti ja kaada täyteseokseen ohuena nauhana, koko ajan huolellisesti sekoittaen. Kaada täyte pohjan päälle ja nosta hyytymään viileään vähintään 6 tunniksi tai yön yli.

Liota liivatelehtiä kylmässä vedessä noin 10 minuuttia. Sekoita vesi appelsiinista puristettuun mehuun ja kuumenna puolet seoksesta kiehuvaksi yhdessä makeutuksen kanssa (toinen osa lisätään myöhemmin nopeuttamaan jäähdytystä). Liuota kuivaksi puristellut liivatelehdet seokseen ja lisää loppu neste. Anna jäähtyä noin 15 minuuttia. Viipaloi banaanit ohuehkoiksi vinoviipaleiksi. Jos käytät muita hedelmiä, viipaloi ne ohuiksi. Asettele hedelmät hyytyneen täytteen päälle ja kaada pinnalle (edelleen nestemäinen) kiilleseos. Hyydytä jääkaapissa 1-2 tuntia tai yön yli ja tarjoile viileänä.

P.S. Kakku on parhaimmillaan mahdollisimman tuoreena, joten valmista se mieluiten korkeintaan päivää ennen tarjoilua.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!