sunnuntai 20. maaliskuuta 2016

Fazerina kupissa






Muistaako joku vielä tämän nutellasmoothien viime syksyltä? Ravitseva ja superherkullinen setti samassa paketissa, vaikka itse sanonkin. Suklaisista smoothieista olen pienehkön tauon jälkeen taas innostunut uudelleen, mutta koska viime aikoina minua on enemmän kiehtonut appelsiinin ja suklaan yhdistelmä, olen muuntanut Nutellan Fazerinaksi. Samalla kaavalla siis mennään, mutta suklaata lukuunottamatta makumaailma on erilainen.

Tiesittekö muuten, että suklainen välipala on laskettavissa suorastaan terveyden edistämiseksi (kyseinen termi on pyörinyt opintojen yhtenä keskeisenä teemana viime kuukaudet, joten täytyy nyt tuoda se käytäntöön). Kaakao on yksi maailman terveellisimmistä raaka-aineista, sillä noin 15-20 % kaakaon kuivapainosta on erilaisia polyfenoleja, erityisesti flavanoleja. Flavanoleilla on todettu positiivisia vaikutuksia mm. glukoosin sietoon, verenpaineeseen ja verenkiertoelimistön terveyteen. Raakakaakao on paras valinta, sillä tavallinen tumma kaakaojauhe on käsitelty mm. paahtamalla ja alkaloimalla, jolloin tutkimusten mukaan iso osa hyvää tekevistä polyfenoleista tuhoutuu. Raakakaakaojauhe sisältää reilusti proteiinia (20 %) ja kuitua (33 %) muttei luonnostaan juuri lainkaan sokereita. Käsittelen raakakaakaota parhaillaan kandidaatintutkielmassani ja löytämäni tulokset ovat toistaiseksi olleet voimakkaasti kaakaon käyttöä puoltavia.

Fazerinalle ominaista appelsiinin makua voimakkaan raakakaakaon seuraksi saadaan tuoreen, paloina pakastetun appelsiinin lisäksi joko sen raastetusta kuoresta tai appelsiiniöljystä. Viimeksi mainittua innostuin tilaamaan pullollisen syksyn puolella ja se on erittäin kätevä tapa lisätä luonnollista, appelsiinista makua esimerkiksi jälkiruokiin ja leivonnaisiin. Ja miksei ruokiinkin, kas kun nyt vasta juolahti mieleen. Pitääpä kokeilla heti tilaisuuden tullen. Pienikokoinen, muutaman euron pullo on joka tapauksessa riittoisa: aidoista appelsiineista eristetty öljy on melko voimakasta.



Sitrushedelmien kuoria tarvitaan useissa resepteissä pieniä määriä ja raastaminen (sitä edeltävine pesuprosesseineen) tuntuu työläältä. Ratkaisu tähän on raastaa samalla vaivalla hedelmän kuori kokonaan, tai vaikka useampikin kerralla, ja pakastaa pienissä Minigrip-pusseissa. Itselläni onkin parhaimmillaan pakastimessa eri pusseissa sitruunan, limetin ja appelsiinin kuorta, joita on kätevä ottaa tarvittava määrä esimerkiksi smoothien sekaan. Muista kuitenkin huolellinen pesu ennen raastamista. Luomulaatuiset hedelmät pesen huolellisesti lämpimällä vedellä, ei-luomua olevat harjaan tiskiharjalla pienessä astiassa sekoitetun veden, soodan (1/2 tl) ja omena- tms. viinietikan (pieni loraus) seoksella.

Pääsiäinen on useimmille yksi vuoden suurimmista suklaa-aikakausista. Mikäli suklainen makumaailma kiehtoo, muttet halua äklöä oloa tai sokerihumalaa, surauttele välipalaksi vaikkapa tämä smoothie. Keväisempään versioon voi lisätä mangoa tai banaania. Itse ajattelin tosin hetkeksi unohtaa koko suklaan, sillä pääsiäisen pyhiksi suunnitteilla on hyydytetyn banaanikakun valmistaminen.

Rauhallista pääsiäisen aikaa, olipa se kohdallasi suklaaton tai sen täyteinen!

~Sofie~

                                                                                                                           


FAZERINA-SMOOTHIE

1dl kookosvettä tai manteli- tai kookosmaitoa
1rkl chiaa
1 pieni (luomu)appelsiini pakastettuna
1/2 pieni avokado
2-3 palaa kotimaista pakastepinaattia tai pari kourallista tuoretta

1 rkl manteli- tai kookosvoita
1rkl raastettua appelsiininkuorta tai muutama tippa appelsiiniöljyä
2tl raakakaakaojauhetta
ripaus ruususuolaa

1/2dl stevialla makeutettua suklaan makuista proteiinijauhetta
 (tai maustamatonta & tarvittaessa enemmän raakakaakaojauhetta. 
Jauheen voi myös jättää pois ja lisätä kaakaota 
ja makeutusta maun mukaan)

Sekoita kaikki ainekset keskenään samettiseksi smoothieksi. Maista ja lisää tarvittaessa appelsiininkuorta tai -öljyä, kaakaota tai haluamaasi makeutusta. Jos haluat paksumpaa smoothieta, turvota chiaa nesteessä noin 10 minuuttia. 




Tutkimuksia kaakaon terveellisyydestä:

Heiss C, Kelm M. Chocolate consumption, blood pressure and cardiovascular risk. Eur Heart J. 2010. (31)13: 1554-56.
Wollgast J, Anklam E. Review on polyphenols in Theobroma cacao: changes in composition during the manufacture of chocolate and methodology for identification and quantification. Food Research Int. 2000. 33(6): 423-47.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!