keskiviikko 27. tammikuuta 2016

Täyttävä persimon-kvinoasalaatti


Olen varmaan ennenkin maininnut, että tykkään tehdä ruuaksi erilaisia salaatteja. Ne ovat ehkä kätevimpiä otetaan-mitä-kaapista-löytyy -ruokia ja useimmiten käy niin, että parhaat yhdistelmät syntyvät vahingossa. Salaateista saa monipuolisen aterian, kun käyttää erilaisten (kauden) kasvisten lisäksi niin proteiinin, hiilihydraattien kuin rasvankin lähteitä, jolloin kaikki täyttävyyden takaavat ainekset ovat koossa. Salaattiannokset ovatkin useimmiten valtavia (eli tarvitaan se suurin mahdollinen lautanen) ja hieman käytetyistä aineksista riippuen myös aikamoisia kuitupommeja.

Yksi parhaita tekemiäni salaatteja on ollut proteiinipitoinen kvinoa-kanasalaatti, joka saa uudenlaista makuvivahdetta talvisesongin herkkuhedelmän persimonin ja juuston yhdistelmästä. Alunperin käytin salaattiin leipäjuustoa mutta myös kermainen puhvelinmozzarella sopii erinomaisesti makean persimonin seuralaiseksi. Vuohenmaitoleipäjuuston sijaan sopii varmasti myös mikä tahansa vuohenjuusto tai ihan tavallinen leipäjuustokin, mikäli lehmänmaitotuotteet kuuluvat ruokavalioon.



Olennaista on maustaa kvinoaa riittävästi, sillä vaikka sen oma maku onkin kiva (voisin elää kotimaisella luomukvinoalla), salaatin monipuolisen makukirjon keskellä hyvin kevyesti maustettu kvinoa jää turhaan taka-alalle. Valkosipulin ja/tai sipulin kuullotus kattilassa ennen kvinoan ja veden lisäämistä tuo jo huomattavasti enemmän aromikkuutta. Kypsän kvinoan sekaan sopii ripaus mustapippuria, ehkä loraus sitruunaa. Suola taas on ehdoton.

Lautasille koottu salaatti kruunataan lorauksella hyvää öljyä ja valkoviinietikkaa tai valkoista balsamicoa ja ripeä arki-illallinen tai viikonlopun lounas on edessäsi valmiina nautittavaksi.

Mukavaa viikkoa,

~Sofie~


KVINOA-PERSIMON-KANASALAATTI
2 annosta

1dl (raakamitta) kvinoaa
1 pieni sipuli
2 valkosipulinkynttä
150-200g kypsää broileria + mausteita
1/2 kurkku tai 100g pakasteherneitä
1 kypsä, pienehkö persimon
tuoretta vuohenmaitojuustoa tai leipäjuustoa
1 ruukku tammenlehtisalaattia
rucolaa

suolaa ja mustapippuria
oliivi- tai camelinaöljyä
valkoista balsamicoa tai muuta viinietikkaa

Hienonna sipulit ja kuullota öljyssä. Lisää huuhdottu kvinoa ja keitä pakkauksen ohjeen mukaan kypsäksi. Mausta suolalla ja pippurilla sekä halutessasi muilla mausteilla. Kokoa salaattiainekset lautasille ja lorauta päälle öljyä ja balsamicoa. Nauti heti.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!