perjantai 14. elokuuta 2015

Kesäkurpitsalasagnea hieman oikoen


Tunnustaudun todelliseksi kesäkurpitsafaniksi. Tuo vihreä ihmevihannes on monikäyttöisyydessään lähes kananmunan veroinen. Kesäkurpitsa toimii niin smoothiessa kuin leivänkorvikkeena (kyllä, leikkaat vain haluamasi paksuisia viipaleita, voitelet ne kookosöljyllä, avokadolla tai vaikka tahinilla ja kasaat muut leivänpäällykset päälle!). Se mehevöittää kakut ja proteiinipannarit (toimii myös makeissa jutuissa banaanin tilalla). Kesäkurpitsalla puurosta tulee kermaisen pehmeää ja gluteenittomista ja hiivattomista leivistä kuohkeampia. Puhumattakaan kaikista ihanista ruuista, kuten ratatouillesta, jossa se hautuu pehmeäksi ja makoisaksi yhdessä muiden kasvisten kanssa.


Yksi suosikkini on kesäkurpitsalasagne, jota vanhempieni kasvimaalla kypsyvät jättiläiset nähtyäni alkoi taas kovasti tehdä mieli. Kesäkurpitsalasagne on kuitenkin tavallisen lasagnen tapaan melko työläs, joten aloin pohtia, miten sen saisi tehtyä hieman yksinkertaisemmin (= vähemmällä vaivalla). Jättämällä juustokastikkeen kokonaan pois valmistus olisi ripeytynyt huomattavasti mutta koska halusin mehevän täyteläistä lasagnea enkä vain kasvis-jauhelihavuokaa, kahden kastikkeen tekeminen tuntui paremmalta idealta. Mitään kasvimaitoa ei kuitenkaan ollut, joten täytyi ottaa käyttöön suunnitelma B.

Miksataan siis jääkaapissa olevat puoli purkkia löysää luonnonjogurttia (vuohenmaidosta) parin kananmunan ja mausteiden kanssa valkoisen kastikkeen virkaa toimittamaan. Tällainen munamaitomainen seos on paljon nopeampi sekoittaa sen sijaan, että keittelisi kattilassa juustokastikkeen jauhoineen kaikkineen. Ja jogurtti todella toimii, se ei mene heralle tai käyttäydy muutenkaan kummallisesti vaan tuo valmiiseen ruokaan sopivaa kermaisuutta.

Juustoksi laitoin tällä kertaa hienoksi raastettua Pecorinoa ja ainoastaan lasagnen pinnalle, mutta sitä voi halutessaan ripotella myös kerrosten väliin tai jättää kokonaan pois.



HIEMAN HELPOMPI KESÄKURPITSALASAGNE (G, M, viljaton)

1 iso (noin 800g) kesäkurpitsa
laadukasta suolaa

400g jauhelihaa
500g paseerattua tomaattia tai tomaattimurskaa
1 sipuli
runsaasti tuoreita tai kuivattuja yrttejä (esim. ruohosipuli, oregano, timjami)
laadukasta suolaa, mustapippuria, valkopippuria
(ripaus makeutusta)

250g maustamatonta (vuohenmaito)jogurttia tai 2dl kermaista kookosmaitoa (tai muuta kasvimaitoa)
2 kananmunaa
laadukasta suolaa
ripaus musta- ja valkopippuria

Pinnalle
raastettua vuohen- tai lampaanmaitojuustoa (tai parmesaania)

Aloita viipaloimalla kesäkurpitsa poikittain tai pituussuunnassa noin 0,5 cm viipaleiksi. Puristele viipaleita talouspaperilla kuivemmaksi. Jos haluat nestettä tehokkaammin pois, levitä viipaleet leivinpaperin päälle, ripottele suolaa pinnalle ja anna "itkeä" jauhelihan paistamisen ajan.

Kypsennä jauheliha ja mausta se suolalla ja pippureilla. Lisää tomaatti (sekä halutessasi ripaus makeutusta tomaatin metallista makua pyöristämään) ja anna hautua miedolla lämmöllä hetken aikaa. Lisää tuoreet yrtit valmiiseen kastikkeeseen.

Vispaa munat ja jogurtti tai (kookos)maito keskenään ja mausta seos. Jos sinulla ei ole "raaka muna" -fobiaa, maista ja lisää tarvittaessa mausteita.

Pyyhi kesäkurpitsaviipaleiden pinnalle noussut vesi ja suola pois ja lado kerros kesäkurpitsaa oliiviöljyllä voidellun vuoan pohjalle. Levitä päälle ohuehko kerros jauhelihakastiketta, kaada päälle munamaitoseosta ja halutessasi juustoa. Jatka kerrosten tekemistä niin kauan kuin aineksia riittää. Kaada päällimmäiseksi munamaitoa ja ripottele juustoraaste päälle. 

Kypsennä 200-asteisen uunin alatasolla 45-60 minuuttia. Lasagnen kannattaa antaa tekeytyä hetki uunista ottamisen jälkeen, jolloin se kiinteytyy hieman. Nesteen määrä vähenee (ja sanoisin, että maku vain paranee :) myös jääkaappisäilytyksen myötä.



Mitään pikaruokaahan tämä ei ole jo kypsennysaikansa puolesta, mutta perinteisen juustokastikkeen korvaaminen sekoitettavalla versiolla nopeuttaa huomattavasti aktiivista valmistusta ja tekee lasagnesta täysin viljattoman. Jos haluaa olla vieläkin nopeampi, voi jauhelihan paistaa valmiiksi jo edellisenä päivänä.

Jos et ole koskaan testannut kesäkurpitsaa lasagnessa, kokeile ihmeessä jotakin versiota tästä ruuasta! Lopputulos on tavallista lasagnea raikkaampi mutta takuulla yhtä mehevä. 

Ja muuten, kesäkurpitsavinkkejä otetaan mieluusti vastaan :)

~Sofie~

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!