lauantai 29. elokuuta 2015

Paluu perinteiseen

Kun jätin gluteenin pois, luulin joutuvani jättämään nämäkin. Mutta sisu ei antanut periksi: jos kerran rukiista miksei tattaristakin? Kokeilin ja onnistuin, olin onnellinen. Mutta sitten myös punapurkkinen luomumaito tuli ja jätti minut; olin epätoivoinen. Soijamaitoon keitettyä riisipuuroa, plääh. Not for me. Oireiden uhallakin tein entistä versiota pari kertaa. Kunnes rakastuin uudelleen. Kookosmaitoriisipuuroon. Ei vetistä, ei mautonta. Kermaisuusaste itse päätettävissä (kookoksen ja veden suhdetta muokkaamalla). Meni hetki ennen kuin idea jalostui riisipiirakoihin saakka. Mutta kannatti odottaa, tällä kertaa kaikki oli täydellistä.


Leipominen oli ihmeen helppoa, taikina ei ollut sen murenevampaa kuin ruisjauhosta tehty vastineensakaan. Onnistui jopa ilman sopivaa kaulinta, käytin juomalasia:) Ja hei, kookos ei juurikaan maistu valmiista piirakoista läpi - tai sitten olen vaan niin tottunut siihen - mutta joka tapauksessa maku on hyvin lähellä perinteisiä itsetehtyjä karjalanpiirakoita. Uunista tulleet piirakat voitelin kauramaidon ja voisulan sekoituksella. Jos et halua käyttää voita (en itse saa oireita näin pienistä maitomääristä), korvaa se esimerkiksi kookosöljyllä tai käytä pelkkää kasvimaitoa.

Annoksesta tuli 18 kappaletta normaalin kokoisia riisipiirakoita. Puuroa jäi hieman ylikin mutta se nyt katosi parempiin suihin alta aikayksikön. Oikeastaan en mitenkään malttanut pysyä poissa kattilasta edes leivontaprosessin aikana vaan useampi lusikallinen puuroa päätyi piirakan sijasta suoraan suuhun jo tekovaiheessa...


AIDOT KARJALANPIIRAKAT DIEETTIVERSIONA (G, M)

Taikina
4dl luontaisesti gluteenittomia jauhoja (käytin 2,5dl tattari-
 ja 1,5dl täysjyväriisijauhoa)
2dl vettä
1rkl oliiviöljyä
2tl merisuolaa

Puuro
1prk (500ml) kermaista kookosmaitoa (Santa Maria)
5dl vettä
1,5dl tummaa puuroriisiä
0,5tl merisuolaa
1 kananmuna

Kaulimiseen: tattarijauhoja tms.
Voiteluun: noin 1,5dl kaura- tai muuta maitojuomaa sekä 25g voita

Aloita keittämällä riisipuuro  pinnoitetussa tai haudutuskattilassa. Itse keitin puuron edellisenä päivänä, jolloin se oli ehtinyt jäähtyä ennen leipomista. Mittaa kattilaan vesi, kookosmaito sekä huuhdeltu riisi. Hauduta kypsäksi noin 60min. Mausta suolalla. Lisää kananmuna jäähtyneen puuron sekaan.

Valmista taikina sekoittamalla jauhoihin suola ja lisää vesi ja öljy. Vaivaa tasaiseksi tarvittaessa käsin. Ripottele leivontamatolle tai leivinpaperille jauhoja ja jaa taikina noin 15-20 osaan riippuen minkä kokoisia piirakoita haluat. Kauli taikinapalanen ohueksi (~2mm) soikeaksi levyksi ja lusikoi keskelle pari lusikallista riisipuuroa. Rypytä reunat ja nosta varoen pellille. 

Paista piirakoita 250-asteisen uunin keskitasolla 10-12 minuuttia kunnes pinta on saanut hieman väriä. Sulata voi ja sekoita se kauramaitoon. Voitele juuri uunista tulleet piirakat pullasudin avulla ja nauti sellaisenaan tai haluamiesi lisukkeiden kera.


Pakastin osan piirakoista, ja maku ja rakenne olivat kohdallaan myös sulamisen jälkeen. Sen verran näpertämistä näissä on, että mieluusti tekee vähän enemmän kerralla. On sitten mukava ottaa pakastimesta ja lämmittää pannulla ja kuvitella syövänsä juuri paistettua karjalanpiirakkaa (tai järsiä jäisenä kun ei jaksa odottaa sulamista, kuten allekirjoittaneelle yhden piirakan kohdalla kävi...)


Mukavaa viikonlopun loppuosaa :)

~Sofie~

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!