perjantai 7. elokuuta 2015

Kookos-kvinoapuuro


Tämän kesän ehdoton lemppariaamiaiseni on ollut kokonaisista kvinoasuurimoista keitettävä kermaisella kookoksella verhoiltu herkkupuuro. Olen yhden kerran ostanut kvinoaa hiutaleiden muodossa mutta ne olivat mielestäni jotenkin mauttomia, kaukana kokonaisen kvinoan pähkinäisestä mausta, josta pidän erityisen paljon. Sen jälkeen olen kiltisti hauduttanut kvinoapuuroni ajan kanssa. Ja onhan maku aina erilainen, puurosta riippumatta, mitä kauemmin sitä jaksaa odottaa. Aamuisin aikataulu (tai kärsivällisyys vatsan kurniessa) ei vaan aina anna periksi, joten välillä olen keitellyt tätä puuroa myös iltaisin.

Kvinoaa käytettäessä on tärkeää huuhdella suurimot huolella tiheässä siivilässä, sillä niiden pinnalla on saponiinia, joka antaa karvaan maun. Lyhyt keittoaika tekee kvinoasta riisiä vastaavaa, lisukkeeksi sopivaa ja ihmettelinkin joskus, saako suurimoista todella keitettyä puuroa. Salaisuus on kuitenkin juuri hauduttaminen ja riittävä nesteen lisääminen, mieluiten useammassa erässä. Kookosmaito antaa kvinoapuurolle täyteläisyyttä, ja suola on ehdoton. Muut lisukkeet voikin sitten valita vapaasti, itse olen tykästynyt erityisesti kaneliin sekä siemeniin, hedelmiin ja marjoihin.


Puuron keittoaika on noin 25-30 minuuttia mutta onpa se yhden kerran saanut oleilla hellalla yli tunninkin. Olen myös keittänyt suuremman määrän kerralla ja syönyt seuraavana aamuna kylmänä. Hyvää se on niinkin!


Kookos-kvinoapuuro (2 annosta)

reipas 1dl kvinoasuurimoita
2,5dl + 2dl vettä
1- 1,25dl kermaista kookosmaitoa
reilusti ruususuolaa
(kookosöljyä)

Huuhtele kvinoa huolellisesti siivilässä. Mittaa kattilaan 2,5dl vettä ja huuhdeltu kvinoa ja anna kiehua, kunnes vesi on imeytynyt suurimoihin. Lisää kookosmaito ja 2dl vettä ja hauduta kunnes puuro on sakeutunut. Lisää tarvittaessa vettä haudutuksen aikana (mitä pidempi haudutusaika, sitä enemmän nestettä kuluu). Lisää lopuksi laadukasta suolaa ja maista puuroa. Lisää halutessasi 1-2tl kookosöljyä makua pehmentämään ja nauti haluamiesi lisukkeiden kera.

Kvinoapuuron voi halutessaan valmistaa myös haudutuskattilassa, jolloin ei tarvitse pelätä kvinoan tarttumista kattilan pohjaan. Tällöin puuron voi rauhassa antaa keittyä ajan kanssa, sillä se ei kärsi pidemmästäkään (jopa 1,5h) keittoajasta. Sekoittelemassa kannattaa tietysti käydä aina välillä, ja nestettä lisäillä tarpeen mukaan. Pelkkää vettä ei kuitenkaan kannata lisätä valtavaa määrää, sillä silloin puuron maku laimenee. Pidempään haudutettaessa suosittelen käyttämään hieman enemmän kookosmaitoa tai lisäämään esimerkiksi manteli- tai kauramaitoa.

Kvinoapuuroa tuoreen mangon ja paahdettujen kookoslastujen kera


Kiireettömiä elokuun aamuja!

~Sofie~

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!