torstai 27. elokuuta 2015

Vadelmapaistos maapähkinävoicrumblella

Marjalinjalla jatketaan, ainakin vielä pikkuisen aikaa. Kotimaiset marjat vaan on niin monikäyttöisiä. Ja ennen kaikkea hyviä. Enkä ravitsemustieteilijänä voi olla hehkuttamatta ilmaista superruokaa (vadelmat muuten sisältävät paljon polyfenoleihin luettavaa ellagitanniinia, joka ehkäisee mm. haitallisten suolistobakteerien kasvua). Mutta tämän reseptin idea ei alun perin lähtenyt marjoista vaan yhdestä toisesta ihmeestä nimeltä maapähkinävoi. Joku aamu taisin siis heittää puuroannoksen päälle vadelmien lisäksi merisuolalla ja hunajalla maustamaani maapähkinätahnaa ja sain päähänpinttymän näiden kahden yhdistämisestä myös muulla tavoin.


Isäni suurimpia herkkuja on kaurahiutaleilla kuorrutettu raparperipaistos, jota syksyisin tehdään myös omenoista. Siitä keksin, että samaa voisi kokeilla korvaamalla raparperi marjoilla ja lisätä maapähkinävoita päälle tulevaan "crumbleen" yhdessä kookosöljyn kanssa. Koska eihän kauran ja maapähkinävoin yhdistelmä yksinkertaisesti voi mennä pieleen, eihän? Ja plussaa vielä siitä, että koko paistos on uunissa nopeammin kuin kerrosvoileipä lautasella. Eikä se kaiken lisäksi edes viivy siellä kymmentä minuuttia kauempaa.


VADELMAPAISTOS MAAPÄHKINÄVOIMURULLA

5dl vadelmia (tai muita marjoja)
4dl kaurahiutaleita
3/4-1dl sokeroimatonta maapähkinävoita
2rkl kookosöljyä
2rkl kotimaista hunajaa (tai muuta makeutusta)
0,5-1dl kookossokeria tai erytritolia (tai steviaa maun mukaan)

Sulata maapähkinävoi, kookosöljy ja hunaja pienessä kattilassa. Mikäli käytät suolatonta maapähkinävoita, lisää seokseen myös hiukan suolaa. Sekoita kaura ja kookossokeri kulhossa ja lisää pähkinäseos joukkoon. Mikäli muruseos jää liian kuivaksi, lisää vähän sulatettua kookosöljyä tai loraus jotakin maitojuomaa.

Laita vadelmat uunivuokaan. ja ripottele muruseos niiden päälle. Paista 225-asteisen uunin toiseksi alimmalla tasolla noin 10 minuuttia. Tarkkaile pintaa, ettei se ruskistu liikaa. Tarjoile lämpimänä tai jäähtyneenä kookoskermavaahdon tai vaniljakastikkeen kera.




Kokeilin lisätä muruseokseen myös kananmunaa, mutta silloin koostumus muuttuu enemmän taikinaiseksi ja menettää rapeuttaan. Sanoisin siis, että kananmunaton versio on parempi mikäli mielii kauraista herkkumurua omenapaistoksen tyyliin. Vaikka makuasiahan se tietysti on :) 

Periaatteessa tähän voisi kokeilla muitakin marjoja. Ja jotakin muuta pähkinävoita, esimerkiksi mantelivoita. Lisäämällä hieman mantelirouhetta tuloksena olisi marjoja mantelikrokantilla. Toisaalta mustaherukat ja tahini ovat huippuhyvä yhdistelmä (tahini sopii muutenkin loistavasti yhteen makeiden juttujen kanssa), joten rohkea voisi uskaltautua sellaiseenkin kokeiluun...


Nauttikaahan loppukesän (marjastus)keleistä!

~Sofie~

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!