maanantai 12. lokakuuta 2015

Arkiruokaa: Tomaattinen tonnikalapasta


Stressiviikkojen katkaisemiseksi vietin ihanat ja vähän rennommat kahdeksan päivää perheen luona Etelä-Pohjanmaalla. Parin työpäivän ja opiskelujuttujen lisäksi viikkoon sisältyi muun muassa monen omppusosesatsin keittourakka (jaettuna eri päiville, sillä rajansa keittiössä olemisellakin on) sekä litratolkulla puolukoiden pakastamista. Ahkera perhe oli kyllä poiminut ja perannut reilut neljä sangollista mutta sen jälkeen arjen kiireet olivat vieneet voiton ja kuistilla odotteli kolmisenkymmentä litraa punaposkista marjaa. Tästä innostuneena testailin myös erilaisia vispipuuroja (joista on tarkoitus kirjoitella lähipäivinä lisää).

Kasvimaalta löytyneet pari nelikiloista jättiläistä sen sijaan saivat aikaan suunnattoman kesäkurpitsapuuron tarpeen. Sitä keittelinkin sitten seitsemänä päivänä peräkkäin. Arkiruuat koostuivat enimmäkseen erilaisista ruokaisista salaateista, joiden ansiosta löysin taas pari uutta suosikkiyhdistelmää, yksinkertaisuudessaan esimerkiksi kypsä lohi, tuore pinaatti ja avokado. Ja nyt seuraa kokeilemisen arvoinen vinkki (voi tietysti olla, että kaikki muut paitsi minä ovat tajunneet tämän jo ajat sitten): kypsän, muussatun avokadon sekoittaminen keitetyn riisin tai kvinoan sekaan yhdessä mausteiden ja sitruunamehun kanssa. Tästä taitaa tulla uusi suosikki aiemman camelinaöljyihastuksen tilalle. Sillä tosiasiahan on, että ryynilisukkeilla on taipumusta olla vähän mauttomia ilman jotakin rasvalisää.


Tämän postauksen pointti ei kuitenkaan ollut sen enempää vispipuurossa (<3), omenasoseessa kuin salaattivinkeissäkään. Niiden sijaan aioin liittää yhden pikaisen reseptin arkiruokakokoelmaan. Toisin kuin etukäteen ajattelin, tomaattinen tonnikalapasta olikin yllättävän maukasta. Syön tonnikalaa tai ylipäänsä mitään säilyketölkissä olevaa ehkä kerran kahdessa kuukaudessa (alumiinijäämäpelkoinen täällä hei) ja nyt sattui sitten sellainen kerta, kun piti kehittää nopea ruoka pari tuntia ennen salille lähtöä. Eikä ollut huono idea ollenkaan. Tekijä, joka nimittäin muuttaa erittäin laimealta kuulostavan "tonnikalapurkki paseeratussa tomaatissa" -kombon makuaistia hiveleväksi kokemukseksi on öljyn ja etikan lisääminen.


TOMAATTINEN TONNIKALAPASTA
2:lle

1 prk tonnikalaa vedessä
300-400g paseerattua tomaattia (luomu)
1 iso sipuli
4 valkosipulinkynttä
1 rkl neitsytoliiviöljyä tai camelinaöljyä
1-2 rkl valkoista balsamicoa tai punaviinietikkaa
ripaus makeutusta
tuoreita yrttejä, esim. oreganoa, persiljaa, basilikaa
mustapippuria, valkopippuria, kuivattua oreganoa, timjamia
(ruususuolaa)

200g gluteenitonta pastaa

(Tarjoiluun: Pecorino-raastetta, yrttejä)

Kuullota silputtu sipuli ja valkosipuli pienessä määrässä kookosöljyä tai muuta paistonkestävää öljyä. Lisää tonnikala ja hetken kuluttua myös paseerattu tomaatti sekä kuivatut yrtit. Hauduta kymmenisen minuuttia ja laita sillä välin pasta kiehumaan. Silppua lähes valmiin kastikkeen sekaan tuoreet yrtit ja mausta pippureilla, tarvittaessa suolalla sekä etikalla. Ota kattila levyltä ja lisää ruokalusikallinen öljyä. Sekoita pastan joukkoon ja tarjoile halutessasi Pecorinon kanssa.

Onko teillä jotain arkiruokasuosikkeja, joiden valmistus onnistuu useimmiten ilman kauppareissua?

~Sofie~

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!