maanantai 26. lokakuuta 2015

Omppusoseen uudet kujeet


Ajattelin kirjoitella vähän ajatuksiani päivän polttavasta aiheesta eli omenasoseesta. Koska kotimaisten omenoiden kausi jatkuu (ja jatkuu ainakin jouluun saakka), niistä tulee edelleen kehiteltyä kaikenlaista. En normaalisti ole hedelmien suurkuluttaja mutta nyt omena-aikaan homma on jotenkin luisunut toiseen suuntaan ja omppuja sekä varsinkin omenasosetta olisi niin kiva laittaa joka paikkaan (oikeasti, lupaan lopettaa marraskuun puoleenväliin mennessä, ainakin kovasti yritän...)

Hedelmäsoseet ovat joka tapauksessa ihan älyttömän käteviä ainesosia. Niillä voi korvata osan taikinoiden rasvasta (tsekkaa pikapiirakan ohje tulevina päivinä!) Samalla vaivalla saa leivonnaisiin niin makua, makeutta kuin kosteuttakin. Eikä soseen, kuten hedelmien käyttö yleensäkään, todellakaan rajoitu makeisiin juttuihin. Parhaassa koskaan tekemässäni pastaruoassa yhdistyivät punajuuri, jauheliha ja soseutettu päärynä. Tämä kaurarieska osoitti, ettei sose tee leivästä kakkua (ellei niin erityisesti halua, jolloin tarvitaan vähän muutakin muokkausta :) Omenasose on vielä erityisen monikäyttöistä, sillä se ei anna niin voimakasta ominaismakua kuin vaikkapa mango- tai banaanisose, jolloin käyttö rakennekomponenttina on mahdollista. Ja rakenne onkin useimpiin asioihin mitä soveltuvin, sellainen paksuhko ja sakeutta sekä painoa lisäävä.


Keitän omenasoseen haudutuskattilassa, jolloin pohjaan palamisen vaaraa ei ole vaan omenat saavat pehmentyä hiljakseen ilman sekoittelua tai vesitilkan lisäilyä. Olen tietenkin kovin toiveikas, että tämä valmistusmetodi olisi ravintoaineille armollisempi ja sose siten vitamiinirikkaampaa kuin keittämällä valmistettu. Ja jos ei, niin ainakin kuorellisista omenoista tehty sose on kuitupitoista: pienikokoisissa ompuissahan kuoren pinta-ala on suhteessa suurempi ja hedelmien kuidut, samoin kuin monet muut ravintoaineet, sijaitsevat nimenomaan kuoressa. Kuori kuitenkin aina ulkomaiset hedelmät (jos ei luomua), omena on jatkuvasti rankattu eniten torjunta-ainejäämiä sisältävien kasvisten "Dirty Dozen" -listan kärkeen (esim. täällä). Samoin omenan siemenet kannattaa pitää poissa soseesta, sillä joidenkin lajikkeiden siemenissä on haitallista amygladiini -yhdistettä.


Makeutusta omenasose ei lainkaan kaipaa (vaan toimii pikemminkin itse makeuttajana myöhemmissä käyttökohteissa). Tänä vuonna halusin maustaa osan keittelemästäni omenasoseesta eri tavoin jo keitto- tai soseutusvaiheessa. Sitruunaisesta omenasoseesta tulikin heti ehdoton lempparini!

Koostumus on sekin makuasia. Sauvasekoittimella saa sellaista paksua, suhteellisen tasaista sosetta. Olenpa joskus purutuntumaa halutessani jättänyt kokonaan soseuttamattakin, silloin keittoajan täytyy vain olla riittävän pitkä (tämä toimii paremmin tavallisella kattilalla ilman haudutusosaa). Viimeisimmäksi ihastuin kuitenkin siihen täydelliseen pehmeyteen, jonka aikaansaa näppärästi kippaamalla haudutetut omenat blenderiin ja soseuttamalla täysin sileäksi.



SITRUUNAINEN OMENASOSE

noin 2 litraa omenanpalasia
1 sitruunan mehu
luomusitruunan kuori raastettuna

Pese ja lohko omenat. Laita palaset haudutuskattilaan ja anna hautua pehmeiksi. Tämä vie omenoiden koosta riippuen noin pari tuntia (veden tulee koko ajan poreilla muttei kannata kiehuttaa kovalla lämmöllä). Soseuta hiukan jäähtyneet omenat yhdessä sitruunamehun kanssa. Lisää noin puolet sitruunankuoriraasteesta. Soseuta tasaiseksi ja maista, lisää tarvittaessa loppu sitruuna.



OMENASOSE RIPAUKSELLA VANILJAA

2-3 litraa omenanpaloja
1-2 vaniljatankoa
(1/2 sitruunan mehu)

Laita pestyt ja pilkotut omenat haudutuskattilaan ja lisää halkaistu vaniljatanko (tai kaksikin), jonka siemenet olet raaputtanut omenoiden sekaan. Anna hautua kypsäksi ja poista vaniljatangon palaset. Lisää halutessasi sitruunamehua (ei tuo sitruunaista makua mutta korostaa omenan aromeja).







KANELILLA & KARDEMUMMALLA MAUSTETTU OMPPUSOSE

2-3 litraa omenanpaloja
1-2 kanelitankoa tai 1-2tl ceyloninkanelia
noin 1rkl kardemummaa
(puolikkaan sitruunan mehu)

Laita omenat haudutuskattilaan. Jos käytät kanelitankoa, lisää tässä vaiheessa myös se. Anna pehmentyä, poista kanelitanko ja lisää muut aineet. Soseuta tasaiseksi, halutessasi voit tietenkin jättää kardemumman "rouheiseksi" ja lisätä sen vasta soseuttamisen jälkeen.


Muita kokeilemisen arvoisia yhdistelmiä:

1. Omenasose + tahini
Suolaisen ja makean liitto on kiehtova, toimii esimerkiksi riisikakkujen päällä ja jopa kasvisten dippinä. Myös mantelivoi ja omenasose ovat erinomainen yhdistelmä.

2. Omenasose + heraproteiini 
Tähän olen ihan koukussa, perussettiä puuron päällä. Maustamaton hera tasapainottaa ompun makeutta, jolloin sosetta voi lusikoida annoksen päälle ison satsin. Jos käytät superfood-jauheita, suosittelen testaamaan ylläolevan myös maca-lisäyksellä. Yhdessä pähkinöiden/pähkinävoin sekä kaurahiutaleiden kanssa makeuttamattomasta herasta ja omppusoseesta saa koottua myös nopean välipalan.


Hirssipuuroa omenasose-proteiinijauhesekoituksella sekä tahinilla.


3. Omenasose + kaneli & inkivääri
Helppo ja tuttu, sopii moneen tarkoitukseen. Käytän ceyloninkanelia ja inkiväärijauhetta, toisinaan loraus sitruunasta puristettua mehua kruunaa kokoinaisuuden.


Eihän tämä omenasoseen keittäminen mitään rakettitiedettä ole ja jokainen siinä luultavimmin onnistuu, ihan ilman sen kummempia ohjeitakin. Aina voi kuitenkin saada uusia vinkkejä, joita ei ehkä ole tullut ajatelleeksikaan, siksi tykkään itse lukea myös niitä yksinkertaisemmista asioista kirjoiteltuja postauksia. Toivottavasti tässä on jollekulle idean alkua, ja muistakaahan, että maustamisen suhteen vain taivas on rajana!

~Sofie~

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!