sunnuntai 29. marraskuuta 2015

Adventin aika - mausteinen aamiaiskulho


Ensimmäinen adventti. Jouluvalot, joulusuklaat ja kauppojen muovikuuset ilmaantuvat kyllä jo lokakuun lopussa tai viimeistään pyhäinpäivän jälkeen, mutta todellinen joulunaika alkaa tästä päivästä. Itselleni tämä tarkoittaa arjenkin keskellä rauhoittumista ja ajatusten suuntaamista pikkuhiljaa tulevaan jouluun, ei hössötystä ja valmistelustressiä, kaupallisuudesta puhumattakaan. Nyt saa luvan kanssa alkaa tunnelmoimaan, miettimään lahjoja (tätä tulee kyllä tehtyä aiemminkin, mielestäni ei ole mitään ideaa antaa jotain vain antamisen vuoksi, vaan rauhassa mietityt lahjat ovat parhaita), polttamaan vieläkin ahkerammin kynttilöitä ja ennen kaikkea, yhdistelemään joulun makuja keittiön puolella.


Loppuviikosta hain jo joulukynttelikön varastosta tuomaan hieman lisätunnelmaa tuikkujen rinnalle. Lisäksi ostin hyasintin, joka on lapsesta asti ollut ehdoton joulukukkasuosikkini, enkä vieläkään malta olla työntämättä nenääni siihen kiinni ja - terveellistä tai ei - vetäisemään keuhkot täyteen sen huumaavaa tuoksua.


Kauppahallissa käydessäni tutkin erään puodin uusia jouluteelaatuja ja ihastelin kivan kuuloisia makuaineluetteloita. Erityisen kiinnostavalta kuulosti appelsiinin, aniksen, kanelin ja neilikan yhdistelmä, jonka painoin tarkasti mieleeni (tulipa sen jälkeen viikon mittaan muutamaan kertaan mielessä toisteltua appelsiini-anis-kaneli-neilikka, appelsiini-anis-kaneli-neilikka...:) Kannatti kuitenkin muistaa, sillä tästä syntyi mukavan mausteinen aamiaiskulho adventtiaamulle - ja oikeastaan jo edeltävälle illallekin, koska en malttanut olla sitä kokeilematta.



MAUSTEINEN APPELSIINI-AAMIAISKULHO
1 annos

1/2 appelsiini ja 1/2 persimon tai 1 pieni appelsiini
(jos haluat kylmää, pakasta etukäteen palasina)
1rkl chia-siemeniä
1rkl soijalesitiiniä tai mantelivoita (tai muutama rkl avokadoa)
kourallinen kypsiä kikherneitä
1/2dl maustamatonta heraproteiinia tai stevialla makeutettua raakakaakaoheraa
(kourallinen tammenlehti- tai muuta mietoa salaattia)

1tl kanelia
1/2tl neilikkaa
1/2-1tl aniksensiemeniä
1rkl raastettua appelsiininkuorta tai muutama tippa appelsiiniöljyä

mantelimaitoa
(steviaa tai muuta makeutusta)

Mittaa ainekset tehosekoittimeen ja sekoita tasaiseksi. Lisää mantelimaitoa vähän kerrallaan sopivan koostumuksen aikaansaamiseksi. Sekoita tasaiseksi ja lisää tarvittaessa mausteita. Lusikoi seos kulhoon ja päällystä haluamillasi lisukkeilla.


Julistetaan siis adventin aika avatuksi täällä bloginkin puolella. Se tietää sitä, että piparkakkumausteet ja luumusose yhdistettynä yleiseen joulufiilistelyyn lisääntyvät - joskin eivät sävytä kaikkea, sillä tulossa on muutakin kuin juhlasesonkiruokaa. Jotain sekä jouluihmisille että kyseisen juhlan ilman poikkeavia makuelämyksiä ohittaville.

Mukavaa ja toivottavasti myös lumista joulun aikaa, 

~Sofie~

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!