torstai 12. marraskuuta 2015

Isänpäivän brunssi





























Isänpäivän aamu valkeni marraskuiseen tapaan harmaana ja vähän sateisenakin, joten huolella valmisteltu, tavallista runsaampi aamiainen sopi erityisen hyvin päivän aloitukseksi. Oikeastaan lievä hämäryys vielä kymmenen aikaan toi kivan lisäsäväyksen brunssille, sillä sai huoletta sytytellä kynttilöitä tunnelmaa luomaan. Niistä isäni pitää valtavasti, kuten koko hämärästä vuodenpuoliskosta muutenkin. Häneltä olen luultavimmin perinyt tunnelmaviehätykseni, sillä en kärsi mistään kaamosmasennuksista tai -väsymyksistä, vaan iloitsen mahdollisuudesta kuunnella sateen ropinaa ja polttaa kynttilöitä. Ja ihailla paljasta, väritöntä maisemaa lehdettömine puineen ja harmaan eri sävyin laveerattuine taivaineen.

Mutta sitten runollisesta alusta takaisin itse isänpäivään. Meillä on pienestä asti ollut tapana sekä äitien- että isänpäivänä laittaa aamiainen valmiiksi juhlakalun nukkuessa yrittäessä kuluttaa aikaa sängyssä mahdollisimman pitkään. Pöydän kattamisen jälkeen olemme menneet laulamaan onnittelulaulun lahjojen ja korttien kanssa (joita on riittänyt, vaikka määrä on vuosien saatossa ehkä hieman pudonnut...) Tänä vuonna tiesin pääseväni isänpäivän viettoon kotiin Etelä-Pohjanmaalle, joten päätimme yhden siskoni kanssa viedä aamupalan "nextille levelille" järjestämällä perusaamiaisen tilalle brunssin. Muutama kotona viettämäni päivä kului siis suurelta osin etukäteisvalmisteluissa mutta onneksi sain ihanan ystäväni lauantaina meille moneksi tunniksi leipomaan kakkua omalle isälleen samalla, kun itse valmistin muffinsseja ja paahdoin parsakaalia.

Kaikki oli kuitenkin vaivan arvoista, sillä onnistuimme yllättämään ja ennen kaikkea ilahduttamaan päivänsankaria kiitettävästi. Odotettavissa olleiden teeleipien, tavanomaisten leivänpäällisten ja kahvin sijaan pöytään olikin katettu sitruunaista lohta, porkkana-sipulimuffinsseja, paahdettuja kikherneitä, juustoja, uunipunajuuria ja -parsakaalia, munakoisotahnaa, siemennäkkäriä sekä erilaisia tuoreita kasviksia ja hedelmiä. Jälkiruuan osuuden hoiti viljaton mintulla maustettu suklaatäytekakku. Juustoja lukuunottamatta brunssi oli toteutettu gluteenittomana, maidottomana ja sokerittomana.





Sitruunalla maustettu lohi oli mielestäni erityisen onnistunut. Tein sen edellisenä päivänä, joten   maut olivat ehtineet tasaantua. Mausteet kannattaa pitää yksinkertaisena, sillä tässä pääsosassa toimii sitruuna. Raastetun kuoren ansiosta se maistuu voimakkaana muttei läpitunkevana, sopien täydellisesti kylmänä tarjoiltavan kalan omaan makuun.


SITRUUNAINEN LOHI

1 (noin 600-700g) lohifilee
1 luomusitruuna
laadukasta suolaa
mustapippuria


Laita lohifilee uunivuokaan ja mausta suolalla ja pippurilla. Raasta hyvin pestyn luomusitruunan kuori ja purista mehua varoen lohen päälle. Ripottele kuoriraaste pinnalle ja kypsennä 200-asteisessa uunissa kalan koosta riippuen noin 25-30 minuuttia. Varo ylikypsentämistä, lohi on parhaimmillaan aavistuksen punertavana, jolloin sen mehevyys ei katoa ja ravintoaineetkin säilyvät paremmin. Tarjoile kylmänä esimerkiksi erilaisten kasvisten, kuten salaattien ja rucolan kanssa.

Porkkana-sipulimuffinsseja valmistettiin samasta taikinasta (jakautuvien mielipiteiden vuoksi) kahta laatua: puolet vuohenjuustolla ja puolet ilman. Nämä muffinssit ovat yksi suosikeistani, olen leiponut niitä moneen kertaan. Pieni määrä voimakasta juustoa (käytin paikallista vuohen gruyere -tyyppistä juustoa) kruunaa leivonnaiset, mutta sipulien ansiosta ne ovat erittäin maukkaita ilmankin.


PORKKANA-SIPULIMUFFINSSIT
noin 15 kpl

3dl (pieniä) kaurahiutaleita
2dl täysjyväriisijauhoa
2tl leivinjauhetta
1tl laadukasta suolaa
1tl timjamia

2 porkkanaa
2 sipulia
3-4 valkosipulinkynttä
1 kananmuna
2dl kauramaitoa
vajaa 0,5dl oliiviöljyä

halutessasi noin 0,5dl raastettua voimakasta (vuohen)juustoa

Sekoita kuivat aineet keskenään. Raasta porkkanat karkeaksi raasteeksi ja hienonna sipulit ja valkosipulinkynnet. Lisää kuiviin aineksiin kasvikset, kauramaito, öljy ja kananmuna sekä juusto jos käytät sitä. Sekoita tasaiseksi ja jaa muffinivuokiin. Kypsennä 200 asteessa uunin keskitasolla noin 20 minuuttia kunnes pinta saa hieman väriä. Tarjoile lämpiminä tai kylminä.


Juhlitteko te isänpäivää jollakin erityisellä tavalla?

~Sofie~

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!