maanantai 2. marraskuuta 2015

Bataattia, kalkkunaa & ituja

Minulla on tapana innostua kaikesta uudesta raaka-aineisiin, kokkailuun tai keittiövälineisiin liittyen. Keväällä sain ex tempore -päähänpiston idätyspurkin hankkimisesta, kun sellainen eräässä ekokaupassa eteeni sattui. Idut olivat kyllä tuttuja ennestäänkin, sillä saimme niitä jo lapsena (kiitos äiti <3). Rakastin niiden makua jo silloin. Jonkun kerran tuli haaveiltua idättämisestä itsekin, mutta koska en oikein tiennyt, miten tai millä välineillä se tapahtuu (en todellakaan löytänyt mitään sideharsoa vaikka kiertelin joskus Prisman kaikki vauvanruoka- ja -tarvikeosastot), asia jäi taas unohduksiin. Törmätessäni varta vasten tähän tarkoitukseen suunniteltuun purnukkaan (jonka kokokin oli sellainen, ettei sen varastoimiseen tarvita suurkeittiötä), ostopäätös syntyi salamannopeasti.


Alkukesästä testasin idätystä purkkini avulla. Se oli vaivatonta ja kätevää, sillä muutamassa päivässä sain herkullisen ja ravitsevan lisän ruokiin ja salaatteihin. Sitten touhu jälleen jäi (vietin kesän perheeni luona, eikä kulhojen ja kattiloiden mahduttaminen pieneen kuivauskaappiin yhdessä minun itujeni kanssa välttämättä erityisesti ilahduttanut isääni...)

Nyt (jo!) muistin taas purnukan ja päätin ryhtyä tuumasta toimeen. Ostin ensimmäistä kertaa vihreitä linssejä nimenomaan idättämistä varten, sillä aiemmin olen käyttänyt vain punaisia, jotka eivät halkaisemisen vuoksi idä. Ja täytyy todeta, että oli suhteellisen nopeaa toimintaa: perjantai-illalla purkkiin laitetut linssit olivat sunnuntai-iltapäivänä syöntikunnossa. Siten aikaiseksi päivälliseksi syntyi monipuolinen ja täyttävä kasviskulho. Tai salaatti, vaikka salaatiksi tätä ei ensisijaisesti tee mieli kutsua, sillä osa mieltää sellaisen voimakkaasti vain muutamasta raa'asta kasviksesta koostuvaksi lisukkeeksi, ei kokonaiseksi ateriaksi, eikä ainakaan urheilevan ihmisen ateriaksi. Mutta sanonpa vaan, että kyllä tässä kulhossa oli syötävääkin. Ainakin yhdelle päivän kuudesta ateriasta :)


BATAATTIKULHO IDUILLA
Yksi annos

1-2 lehtikaalin lehteä
puolikas keskikokoinen bataatti
100g kypsää kalkkunan (tai broilerin)jauhelihaa (tai rintafileetä)
pieni porkkana
kourallinen ituja
pieni (kotimainen) päärynä tai omena
pala purjoa

1rkl camelina- tai oliiviöljyä
sitruunasta puristettua mehua
ruususuolaa, pippuria, cayennepippuria, aniksensiemeniä...

Kypsennä bataatti haluamallasi tavalla. Itse paahdoin puolitettua bataattia uunissa 225 asteessa noin 45 minuuttia mutta voit myös kuutioida sen ja höyryttää kattilassa. Mausta kypsät bataattipalat cayennepippurilla, suolalla ja sitruunalla. Kuori porkkana ja höylää siitä kuorimaveitsen avulla ohuita lastuja. Halutessasi voit pehmittää niitä hetken pannulla. Mausta esimerkiksi pippurilla & suolalla tai tee kuten minä: lisää joukkoon aniksensiemeniä.

Pilko purjo sekä päärynä tai omena. Revi huuhdellut lehtikaalin lehdet palasiksi ja hiero niihin öljyä, jolloin lehdet hieman pehmenevät. Asettele bataatit sekä kasvikset lehtikaalipedille ja viimeistele kalkkunan jauhelihalla ja reilulla kourallisella ituja. Halutessasi voit vielä puristaa lisää sitruunamehua pinnalle. 


Joku uusi innostukseni tällä hetkellä tuo porkkanan ja aniksen yhdistelmä. Yllättävä mutta toimii. Samoin on kurkuman ja jauhetun korianterin kanssa, niiden yhdistelmällä voisin maustaa joka ruuan.

Oletteko kokeilleet idättämistä?
Entä onko teillä ehdottomia maustesuosikkeja vai vaihteleeko se kausittain?

~Sofie~

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!