keskiviikko 25. marraskuuta 2015

Liila linssihummus


Tässä keittiössä on meneillään juureskausi. Sen kertoo täyteen ahdettu jääkaappi, melkoisen tilaa vaativia kavereita kun sattuvat olemaan. Olen tuhonnut useita kiloja sekä porkkanaa että punajuurta ja yhdellä viime viikon kauppareissuista kannoin kotiin kahden kilon pussillisen lanttuja. Onneksi, sillä ystäväni tarjosi minulle samana iltana taivaallisia lanttu-tattaririeskoja. Olivat kuulemma "vain" kokeilu, mutta valehtelematta yksiä parhaista koskaan maistamistani leivistä, ja ainoastaan muutamasta raaka-aineesta. Voitte arvata, että halusin tietää koostumuksen millintarkasti...

Ei uskoisi, että juurekset antavat niin paljon makua. Ja tuntuvat sopivan kaikkeen. Toisin sanoen kaikesta tulee parempaa, kun sinne sujauttaa punajuurta (meinasin kirjoittaa "piilottaa" mutta tulin siihen tulokseen, ettei se punajuuren kohdalla ole ehkä se kaikkein osuvin kuvaus). Tai vaikka naurista tai bataattia. Plussaa kotimaisuudesta ja edullisuudesta, bataatti pois lukien, ei yhtään kirpaise kassalla. Sen jälkeen kylläkin hetken ennen kuin on selvitty kotiovelle (toisaalta, kuka käskee ostaa koko hevi-osaston samalla reissulla?)



Nyt kun punajuurisosetta on ollut jääkaapissa, sitä on tullut lisäiltyä joka paikkaan: smoothieen, kvinoan joukkoon, puuroon, proteiinipannareihin, jopa marjoihin (soseutettu mansikka + punajuurisose = <3) Törmättyäni riittävän usein kauniin violettiin punajuurihummuksen kuvaan tuli väistämätön tarve tehdä sellaista itsekin, vaikka ehkä osuutensa oli jääkaapin tilanpuutteellakin. Kikherneiden pitkä liotus ja keittäminen ei inspiroinut, joten olin enemmän kuin tyytyväinen muistessani linssihummuksen mahdollisuuden. Vinkkiä sain sattumalta löytämästäni Olemme puutarhassa -blogista, toteuttaen oman versioni aivan eri tavalla.


PUNAJUURIHUMMUS

2 pienehköä punajuurta (~200g sosetta)
2dl vihreitä linssejä
2 valkosipulinkynttä
1 luomusitruunan raastettu kuori ja puolikkaan mehu
2rkl neitsytoliiviöljyä
2rkl tahinia tai kuorellisia seesaminsiemeniä
noin 1tl laadukasta suolaa
valkopippuria
(timjamia)

Keitä punajuuret kuorineen lähes kypsiksi. Anna jäähtyä hetki ja puristele kuoret pois. Kypsennä linssit pakkauksen ohjeen mukaan. Raasta pestyn luomusitruunan kuori ja laita kaikki ainekset tehosekoittimeen. Lisää mausteita ja sitruunaa makusi mukaan. Nauti esimerkiksi kasvisten dippinä, levitteenä tai raastesalaatin kastikkeena.

Annos oli sen verran reilu, että vaikka söinkin tätä useampana päivänä ja lähes joka aterialla, päätin varmuuden vuoksi pakastaa pienen osan (herkkua ei nimittäin missään tapauksessa halua menettää pisaraakaan). Täytyy myöhemmin tulla päivittämään tännekin, miten pakastuskokeilu onnistui :)

EDIT: Hummus kestää ongelmitta myös pakastuksen!

~Sofie~

2 kommenttia:

  1. Näyttää hyvältä!

    Kai myös lantturieskojen ohje on tulossa. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentistasi!
      Jep, kyllä olisi tarkoitus julkaista sekin ohje, en itsekään missään tapauksessa halua sitä unohtaa :) En vain ensimmäisellä yrittämällä saanut koostumuksesta samanlaista kuin kaverillani, vaikka maku oli hyvä. Kaverin tekemät oli kuitenkin niin täydellisiä, että ajattelin vähän vielä harjoitella (tai mennä ehkä hänen keittiöoppiinsa) :D

      Poista

Kiitos kommentistasi!