keskiviikko 22. heinäkuuta 2015

Valkea varhaiskaalipata


Varoitus heti alkuun, seuraava resepti sisältää maitotuotteita. Jos siis olet niiden suhteen ehdoton, voit jättää tämän väliin. Toisaalta, suunnittelin itsekin kokeilevani samaa ohjetta seuraavaksi korvaamalla maitotuotteet pehmeällä vuohenjuustolla tai kookosmaidolla sekä kanalla. Tämä helppo ja melko pikaisesti valmistuva pata syntyi kuitenkin kaapeista valmiiksi löytyneistä raaka-aineista (en siis ole omassa kodissani) ja maistui sen verran taivaalliselle, että ajattelin jakaa sen tännekin.

Vaikka maitotuotteita välttelenkin, täytyy myöntää, että kyllä satunnainen leipäjuusto (tai kotijuusto kuten meillä päin sanotaan), etenkin lämpöisenä, on kermaiselta maultaan jotenkin ihanan perinteistä ja tuo mieleen lapsuuden mummolareissut Seinäjoelle. Siellä sitä nimittäin aina sai. Ja saa edelleenkin, nykyään vaan jätän sen yhä useammin väliin.


Tätä kokkaillessani testailin samalla vähän maitotuotteiden sietoani mutta kuten mainittu, erityisesti koska rakastan kaalia (ja inkivääriä ja chiliä) kaikissa sen muodoissa, aion lisätä peruspohjan vakioruokalistalleni eri tavoin varioituna, oli se sitten kanaa, tofua tai vaikka luomujauhelihaa.

Mausteinen varhaiskaalipata (2:lle)

600g varhaiskaalia
1 iso sipuli
4 valkosipulinkynttä
noin 1,5cm pala tuoretta inkivääriä
1 mieto chilipalko
1rkl oliiviöljyä
1tl juustokuminaa
(1tl kurkumaa)

2-3 reilua rkl luomulaatuista turkkilaista jogurttia
noin 100g leipäjuustoa (tai paistettua ja maustettua kanaa tai jauhelihaa tms.) 
merisuolaa ja mustapippuria
Tuoretta ruohosipulia


Suikaloi kaali, pilko sipulit ja hienonna chili ja inkivääri. Kuumenna öljy kannellisessa paistinpannussa ja lisää juustokumina (ja kurkuma) sekä chili ja inkivääri. Kuullota pieni hetki ja lisää sipuli. Kun sipuli on hieman pehmentynyt, lisää myös valkosipuli. Laita kaalisuikaleet pannulle ja hauduttele miedolla lämmöllä noin 10 minuuttia kunnes kaali on hieman pehmentynyt mutta vielä napakkaa. Sekoittele välillä, jotta koko seos maustuu. Lisää hauduttamisen jälkeen turkkilainen jogurtti sekä maun mukaan pippuria ja suolaa. Kuumenna ja lisää kuutioitu juusto tai muu lisuke ja anna vielä lämmetä pieni hetki. Silppua pinnalle reilusti tuoretta ruohosipulia ja tarjoile salaatin kera.


Kevyempänä ateriana pata menee sellaisenaankin, mutta itse kaipasin hiukan lisää täyttävyyttä ja söin lisänä edelliseltä aterialta ylijäänyttä uunissa haudutettua naudanlihaa. Loppu kaalipata maistui seuraavan päivän päivälliseksi mm. paprikalla ja kurkumalla maustetun kanan ja tuoreen persiljan kanssa.


Suosittelen kokeilemaan, nämä ovat niitä yksinkertaisia ja terveellisiä arkiruokia, joita voi helposti muunnella mielensä (ja kulloisenkin raaka-ainevaraston) mukaan!

~Sofie~

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!