keskiviikko 15. heinäkuuta 2015

Vegeruokaa

Vaikka hyvistä raaka-aineista valmistettu kasvisruoka on parhaimmillaan makuaistia hivelevä kokemus, täytyy myöntää, että melko harvoin sitä tulee itse valmistettua. Törmään usein toinen toistaan houkuttelevampiin resepteihin lehtiä tai blogeja selaillessani mutta useimmiten "kasvisruokani" muodostuu kiireessä (tai jääkaapin ammottaessa tyhjyyttään) kokatusta munakkaasta, jossa pääosassa ovat luonnollisesti kananmunat eivätkä kasvikset.


Kynnyskysymykseksi täysin kasviperäisen ruuan valmistamisessa muodostuu useimmiten riittävä proteiininsaanti, mikä vegaaniaterioilla on hieman haastavampaa. Pavut ja linssit sisältävät melko paljon proteiinia ja lisäksi hyviä, hitaita hiilihydraatteja, joten niitä ja erilaisia kasviksia yhdistämällä saa koottua täysipainoisen aterian. Sen sijaan runsaasti tärkkelystä sisältäviä lisäkkeitä, kuten riisiä tai pastaa kannattaa kasvisruuan yhteydessä välttää (ellet ole juuri treenannut kovaa), sillä silloin ateriasta muodostuu helposti turhan hiilihydraattipitoinen.

Soija on kasvikunnan poikkeustapaus, sillä se sisältää suhteessa enemmän proteiinia kuin hiilihydraatteja. Runsasta soijan käyttöä välttelen kyseenalaisen geenimuuntelun ja esimerkiksi kilpirauhasen kannalta haitallisten vaikutusten (mm. tämä tutkimus) vuoksi. Luomulaatuiset soijatuotteet (luomutuotannossa geenimuuntelu on kielletty) silloin tällöin ovat kuitenkin mielestäni ok, ja tuovat mukavaa vaihtelua ruokailuihin.


Uusi ihastukseni ovat erilaiset papupastat, joista saa reippaasti proteiinia ja muita tärkeitä ravintoaineita. Niitä löytyy montaa erilaista lajia mustapavuista mungpapuihin. Tällä kertaa valmistin pastani vihreistä luomusoijapavuista tehdystä fettuccinesta, jonka kypsyminen vei aikaa vain pari-kolme minuuttia. Proteiinipitoisuuskin on kiitettävä, 45g/100g. Lisäsin sekaan kuitenkin vielä chilin ja valkosipulin kanssa paistettua luomutofua, josta mieto pasta sai lisää makua.



Chilinen papupasta (2:lle)

250g luomutofua (maustamaton)
4 valkosipulinkynttä
1 mieto chilipalko
 200g kesäkurpitsaa
100g parsakaalia
tuoreita herkkusieniä
merisuolaa ja pippuria
(kurkumaa)
oliiviöljyä paistamiseen

n. 100g valinnaista papupastaa
merisuolaa

Päälle: 
tuoreita yrttejä 
sitruunalla, chilillä, pippurilla ja merisuolaripauksella maustettua avokadoa (itse lisäsin myös spirulinajauhetta makua & väriä antamaan)

Kuullota hienonnettua chiliä ja valkosipulia oliiviöljyssä ja lisää kuutioitu tofu (jos haluat enemmän makua, voit marinoida tofua yön yli esimerkiksi gluteenittomassa soijakastikkeessa ja oliivi- tai seesamiöljyssä). Paista seosta kunnes tofu saa hieman väriä. Lisää pilkotut herkkusienet ja raastettu kesäkurpitsa loppuvaiheessa ja kypsennä hetki miedolla lämmöllä. Mausta.

Keitä papupasta pakkauksen ohjeen mukaan (yleensä hieman vähempi keittoaika riittää). Lisää parsakaalinnuput mukaan keittymään. Jos haluat parsakaalista pehmeää, keitä sitä ensiksi muutama minuutti ennen pastan lisäämistä. Mausta ripauksella merisuolaa tai muita mausteita. Sekoita tofuseos pastan joukkoon.

Lisää pinnalle tuoreita yrttejä kuten persiljaa tai korianteria sekä haarukalla muusattua avokadoa, johon on sekoitettu tuoretta sitruunamehua, mausteita ja halutessasi spirulinaa tai chlorellaa. 


Herkullisen vaihtelevaa kasvisruokapäivää!~

~Sofie~

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!