perjantai 4. syyskuuta 2015

Green Power

Kesän lopulla laiskistuin blenderin käytön suhteen: en jaksanut kaivaa sitä esiin (enkä tiskata sen osia), joten smoothiet vaihtuivat sauvasekoittimella soseutettaviin lusikoitavan paksuihin "viherkulhoihin". Kasasin ainekset korkeareunaiseen kulhoon, soseutin sileäksi ja heitin sattumat joukkoon. Yksinkertaisen hyvää. Ja vain vähän tiskattavaa. Lienee sanomattakin selvää, että nälkäisenä ja kiireessä sose myös nautittiin isolla lusikalla suoraan soseutusastiasta cruncheineen päivineen :)

Kuopioon palattuani yritin jatkaa uuden tapani toteuttamista mutta kertakaikkisen surkean sauvasekoittimen (note-to-self: älä koskaan osta keittiökoneita kympillä) johdosta olen pikkuhiljaa tehnyt paluuta blenderin luo. Smuuttien koostumusta en ole kuitenkaan juuri muuttanut, vaan usein edelleen kippaan satsin kulhoon tai suureen mukiin ja päällystän kivoilla lisukkeilla.


Sauvasekoittimella saa hyvin tehtyä tavallisiakin smoothieita (kuohkeita tietysti vähän huonommin) mutta viherkulhot olen tarkoituksella jättänyt melko paksuiksi. Raaka-aineiden kosteudesta riippuen lisään joko pienen tilkan nestettä tai en lainkaan. Myös chia-siemenet, pellavansiemenrouhe, kookosjauho ja psyllium sakeuttavat "smoothieta" mukavasti.

Nimensä mukaisesti viherkulhot sisältävät lehtivihreää, sekä tuoreena että viherjauhemuodossa. Sen vuoksi ne ovat erityisen hyviä kehon emäksisyyden lisäämiseen ja vireystilan parantamiseen. Jauheet eivät tietenkään ole pakollisia; hyvän vihersmoothien saa koottua lähikaupan aineksistakin. Raaka-aineiksi voi muutenkin laittaa mitä mieli tekee, rohkeasti kokeilemalla löytää itseään parhaiten miellyttävät yhdistelmät. Salaattimaista makua saa tasapainotettua mm. avokadolla ja/tai sitruunalla sekä lisäämällä kylmiä ainesosia kuten jäisiä marjoja tai hedelmäkuutioita. Myös makeuden lisääminen (banaani, stevia, taatelit) auttaa vihreiden kanssa alkuun mutta totuttelun jälkeen ei makeutta aina edes niin kaipaa; riittää, että vihersmoothiekulhoni maku on täyteläinen. Rasvalisällä sekin hoituu, useimmiten avokadolla tai lorauksella kookosmaitoa.




Alla vinkit kahteen viherkulhoon, joista saa runsaasti ravintoaineita, niin sitä vihreää voimaa kuin kaikkea muutakin hyvää tekevää.
Green & pure

0,4dl kookosvettä tai 1rkl kookosvesijauhetta 
+loraus vettä (tai muuta haluamaasi nestettä)

1dl pakastettua tuoretta ananasta kuutioina
puolikas pieni avokado
1-2 kourallista vihreitä (salaatteja, lehtikaalia, pinaattia, apilaa)
1tl macajauhetta
1/2tl pakurijauhetta
1/2-1rkl spirulinaa
pala kesäkurpitsaa
0,5dl heraproteiinia (käytin stevialla makeutettua mansikkaheraa)
ripaus merisuolaa

Laita ainekset korkeaan kulhoon ja soseuta tasaiseksi. Jos käytät maustamatonta proteiinijauhetta, sekaan voi lisätä vielä puolikkaan banaanin. Sekoita joukkoon haluamiasi lisukkeita, vaikkapa marjoja ja siemeniä.


Detox-kulho

vajaa 1dl (tuoreita) mansikoita
1/2 vihreä omena
1/2 avokado
puolikkaan sitruunan mehu
1rkl kookosmaitoa
0,5dl maustamatonta heraproteiinia
iso lehtikaalin lehti ilman paksua vartta
kourallinen tammenlehtisalaattia tai jotakin villiyrttiä
1/2-1rkl spirulinaa
1/2tl pakurijauhetta
ripaus merisuolaa

Soseuta tasaiseksi. Tarkista maku ja ripottele päälle haluamiasi lisukkeita.


Teettekö te vihersmoothieita? Pitääkö smoothien olla paksu vai onko juotava versio enemmän mieleen?

~Sofie~

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!