maanantai 28. syyskuuta 2015

Linssien viemää

Punaiset linssit ovat minulle sellainen "kaapissa-ei-ole-mitään" -ruoka. Ja älkää käsittäkö väärin, tykkään kovasti niiden mausta - ja monikäyttöisyydestä.Vähän aikaa kypsentämällä niistä saa lisäkkeen, esimerkiksi keittämällä yhdessä 10 minuutin riisin kanssa. Puuroutumisominaisuus taas mahdollistaa patojen ja muhennosten sekä täytteiden (kuten täällä) tekemisen. Yhdessä erilaisten kasvisten ja vaikkapa siementen kanssa niistä saa tehtyä ison annoksen täyttävää ruokaa. Koostan ateriat yleensä proteiinin lähteen ympärille, joten linssit pelastavat silloin, kun jääkaapissa ei ole edes kananmunia.

Linsseistä valmistetut ruuat ovat hyviä, teen niitä siis muulloinkin kuin kauppareissua odotellessa. Olen toistaiseksi ostanut ainoastaan punaisia linssejä, sillä niille riittää käsittelyksi pelkkä huuhtelu, eikä erillistä liottamista tarvita. Vihreät linssit ja pienet mustat belugalinssit vaikuttavat tosin yhtä lailla kokeilemisen arvoisilta.


Punaisista linsseistä minulle on syntynyt pari vakiopohjaa, joita olen onnistuneesti tehnyt useammankin kerran. Parsakaalilla täydennetty, kanelin ja paprikajauheen yhdistelmästä makunsa saava muhennos on nopsa ja kylmänäkin maistuva ruoka, joka ei vaadi välttämättä edes erillisiä lisukkeita. Se on siis kätevä valmistaa edellisiltana ja pakata seuraavan päivän evääksi, oli lämmitysmahdollisuutta tai ei.

NOPEA KANELINEN LINSSIPATA
1 reilu annos

1dl punaisia linssejä
2dl vettä
200g tuoretta parsakaalia (tai kesäkurpitsaa)
2-3 valkosipulinkynttä
1 tomaatti
1/2-1tl kanelia
1/2-1tl paprikajauhetta
mustapippuria
ruususuolaa
oliiviöljyä

Kuullota pilkottua valkosipulia öljyssä, älä ruskista. Lisää huuhdotut linssit ja kuullota pieni hetki. Kaada sekaan kuuma vesi sekä pilkottu parsakaali ja tomaatti. Anna kiehua hiljalleen kannen alla kunnes linssit ja tomaatti ovat hajonneet ja seos sakeutunut. Lisää mausteet ja anna hautua hetki. Tarkista parsakaalien kypsyys ja nauti heti tai pakkaa eväsrasiaan odottamaan.


Tämän päivän muhennoksesta taas tuli makumaailmaltaan aiemmista poikkeava, sillä kaipasin vaihtelua tavanomaiseen itämaiseen maustamiseen ja maustepussien pohjien tyhjennyksen myötä tuloksena oli italialaishenkinen ruoka. Kuivatuillakin yrteillä saa siis yllättävän paljon makua, ja etenkin aiemmin karttamani rakuuna, jota olen pikku hiljaa opetellut käyttämään, yllätti positiivisesti.
Tuhdimman ruuan kaipuussa tähän sopisi makujen puolesta erinomaisesti myös paistettu jauheliha, jolloin spagetti bolognese -efektin saisi luotua vähemmälläkin lihamäärällä (eli säästäväisemmin maukkaammin :)

LINSSIMUHENNOS ITALIALAISITTAIN
2 annosta

1 sipuli
3-4 valkosipulinkynttä
1,5dl punaisia linssejä
200g tomaattimurskaa
1 suuri porkkana
2,5dl vettä
oliiviöljyä

noin 10kpl kokonaisia valkopippureita (tai jauhettua)
1tl oreganoa
1tl rakuunaa
1tl basilikaa
1/2tl rosmariinia
ruususuolaa & mustapippuria


Kuullota sipulia ja kuutioitua porkkanaa oliiviöljyssä muutaman minuutin ajan. Lisää huuhdellut linssit sekä hienonnettu valkosipuli. Kuullota hetki ja lisää vesi, tomaattimurska, kuivatut yrtit ja kokonaiset pippurit. Anna kypsyä kannen alla hiljaa poreillen noin 20-30 minuuttia. Mausta suolalla ja mustapippurilla. Tarjoile riisin tai italialaisittain (täysjyväriisi)spagetin kanssa.


Eräästä keittokirjasta sain idean käyttää linssejä kesäkurpitsalasagnessa jauhelihakastikkeen tilalla, joten pata pääsi saman tien uuniin. Jos siis haluat valmistaa kesäkurpitsalasagnen, viipaloi pieni kesäkurpitsa juustohöylällä pituussuunnassa suikaleiksi, kasaa pieneen vuokaan kerroksittain linssimuhennosta ja kesäkurpitsaa. Kuorruta siemenillä ja halutessasi jollakin juustolla. Itse käytin murusteltua vuohenmaitoleipäjuustoa, sen ihmeempiä kun ei sattunut löytymään. Toimi auringonkukansiementen kanssa kuitenkin hyvin! Paistoin 200-asteisen uunin alatasolla puoli tuntia. 

Ovatko linssit tuttuja teille? Mitä niistä kannattaisi tehdä?

~Sofie~

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!