sunnuntai 27. syyskuuta 2015

Sunnuntaiaamun punajuuripuuro





























Leppoisaa sunnuntaita! Ennen salitreeniä kaipasin täyttävää syötävää, joten sunnuntaiaamun aamiaiseksi valmistui lempeä, nätin punertava punajuuripuuro. Jostakin syystä kaura ei vedonnut, vaikka siitä yleensä erittäin paljon pidänkin. Päädyin siis avaamaan vasta ostamani hirssihiutalepussin. Luomuhirssihiutaleet ja -suurimot ovat yksiä lemppareistani ja silloin tällöin hirssi-ihastuksen ollessa valloillaan saatankin keitellä monen päivän puurot ja lisäkkeet ainoastaan hirssistä. Etenkin hiutaleiden ja suurimoiden yhdistelmästä valmistuva "tuplahirssipuuro" on huippuhyvää. Ajattelinkin vinkata siitä tarkemmin vähän myöhemmin.

Punajuuripuuron idea on valmiiksi keitetyssä punajuurisoseessa, jota itseltäni löytyy pakastimesta (siitä kun saa tehtyä mm. herkullisia smoothieita ja leivonnaisia!). Päärynä täydentää oivallisesti punajuuren makean kirpakkaa makua, ja inkivääri tuo mausteisuutta. Sitä voikin helposti säädellä mieltymysten mukaan, vajaa puoli teelusikallista ei juurikaan työntynyt läpi, kun taas teelusikallisella saa jo enemmän inkiväärisyyttä.


Tykkään lisätä puuroihin myös jotakin rasvaa makua pyöristämään. Useimmiten se on kylmäpuristettu kookosöljy, joka toimii aina, toisinaan myös soijalesitiinirakeet tai pähkinä- tai luomuvoi. Rohkeimmille suosittelen myös voimakkaan makuista camelina-öljyä, sopii omasta mielestäni kivasti ainakin hirssi-tattaripuuron makuun :) Tähän punajuuripuuroon kokeilin kuitenkin kaappini uutta tulokasta, juuri tilaamaani kookosmannaa. Kookosmanna tai kookossose on jauhettua kookospähkinän lihaa ja muistuttaa koostumuksensa ja makunsa puolesta cashewpähkinävoita, luonnollisesti kookoksisella vivahteella. Se on kookosöljyä kermaisempaa ja sisältää myös kuituja (17%) sekä hiilihydraattia ja proteiinia.


PUNAJUURIPUURO
1:lle

3-4 reilua rkl punajuurisosetta
1dl hirssihiutaleita
2dl vettä
1 pieni päärynä 
2 kananmunanvalkuaista
2tl kookosmannaa tai kookosöljyä
1/2-1tl jauhettua inkivääriä
ripaus suolaa

Mittaa kattilaan punajuurisose, kylmä vesi ja hiutaleet. Laita hellalle lämpenemään. Raasta päärynä karkeaksi raasteeksi ja lisää kattilaan. Anna kiehua muutama minuutti hiljalleen kunnes puuro sakeutuu ja alkaa kypsyä. Lisää valkuaiset yksi kerrallaan kunnolla sekoittaen. Hauduta vielä hetki ja lisää mausteet sekä kookossose tai kookosöljy. Maista ja nauti lämpimänä tai haaleana.


Minua viehättää erityisesti tuo puuron sävy. Oikeastaan on aina mukavaa syödä väriltään tavallisesta poikkeavia puuroja, pientä luksusta arkiseen (mutta oi niin herkulliseen) ruokalajiin. Onneksi punajuurisesonki alkaa olla käsillä, viimeiset soseet upposivat nimittäin tähän puuroannokseen. Yhtään en kadu, maku oli sen arvoinen. Lisää vain täytyisi saada, joten se tietää keittopuuhiin ryhtymistä lähiaikoina...

Ja koska joku nyt ihmettelee, mitä tuo raejuusto tekee maidottomassa ruokavaliossa (ei, en valitettavasti ole vielä onnistunut saamaan käsiini sitä vuohenmaidosta valmistettuna), todettakoon, että vaikken maitotuotteita suosittelekaan, testailen silloin tällöin sietokykyäni niiden suhteen. Useimmiten teen sen juuri raejuustolla, joka oli aiemmin suuri rakkauteni. Nykyään en sitä erityisemmin kaipaa mutta puuroon tai pannarin päälle olisi mukava silloin tällöin laittaa.

~Sofie~

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!