keskiviikko 9. syyskuuta 2015

Kanelinen syysrisotto



























Kanarisotto on yksi suosikkiruuistani. Proteiini- ja hiilaripitoisuutensa vuoksi se on juuri sopivan täyttävää ruokaa treenin jälkeen mutta huomattavasti maukkaammassa muodossa kuin pelkkä kana ja riisi. Paras risottoa syntyy ehdottomasti keitetystä luullisesta broilerinlihasta, lähinnä maustamattomista kanankoivista, jolloin saa hyödynnettyä myös keitinliemen (kts. ohje alla). Useimmiten käytän kuitenkin kananpojan jauhelihaa tai broilerisuikaleita.

Teen risottoni aina tummasta puuroriisistä (joka on muutenkin ehkä ainoa riisi, josta voin sanoa pitäväni) ja jätän sen al denteksi, sillä mikään ei ole niin inhottavaa kuin ylikypsä, pehmeäksi ja hajoavaksi keitetty riisi. Riittävästi purutuntumaa täytyy jäädä, silloin makukin tulee ainakin omasta mielestäni paremmin esille,



























Kasviksia vaihdellen peruspohjaan saa vaihtelua. Herneet, parsakaali ja paprika sopivat erityisen hyvin, samoin herkkusienet ja purjo. Mausteita käyttämällä saa luotua aivan uudenlaisia makuvivahteita. Kokeile esimerkiksi inkivääriä, valkosipulia, chiliä, roseepippuria tai juustokuminaa. Tuoreet yrtit tuovat arkiseenkin ruokaan ripauksen luksusta. Joskus viimeistelen risoton vielä raastetulla Pecorinolla tai jonkinlaisella vuohenjuustolla.

Tämä lempeä, kanelilla ja omenalla maustettu risotto syntyi kalkkunan jauhelihasta. Syksyn makuteema jatkuu sienillä, sillä pakastimen kätköistä löytyi vielä lampaankääpää. Maku terävöityy pippureilla, kokonaiset valkopippurit suorastaan kruunasivat kokonaisuuden.


KANELINEN SYYSRISOTTO (4 annosta)

3dl tummaa puuroriisiä
6dl omatekoista kanalientä tai vettä
400g kalkkunan jauhelihaa
3 sipulia
200g tuoreita tai pakastettuja sieniä
2 kotimaista omenaa raastettuna
1/2dl rusinoita
1dl kermaista kookosmaitoa
1-2tl ceyloninkanelia
laadukasta suolaa
musta- ja valkopippuria
oliivi- tai kookosöljyä

Hienonna sipulit. Paista kalkkunan jauheliha ja puolet sipulisilpusta pannulla kypsäksi. Mausta suolalla ja musta- ja valkopippurilla. Siirrä liha syrjään ja paista sieniä pannulla niin, että ylimääräinen neste haihtuu. Mausta kevyesti suolalla.  Kuullota loppu sipuli öljyssä kattilassa tai suuressa kasarissa ja lisää huuhdeltu riisi. Kuullota noin minuutti. Lisää puolet vedestä ja anna kiehua miedolla lämmöllä kannen alla, kunnes neste on imeytynyt. Lisää loppu vesi sekä rusinat. Kun neste on imeytynyt, lisää sienet, jauheliha ja omenaraaste sekä kaneli ja kookosmaito ja anna kuumentua. Mausta lopuksi vielä pippureilla ja tarvittaessa suolalla (tarve riippuu siitä, käytätkö kanalientä ja kuinka suolaista se on).

Helppo kanaliemi

2-3kpl maustamattomia broilerinkoipia
vettä
noin 1-1,5tl suolaa
(mausteita)

Laita kattilaan broilerinkoivet ja sen verran vettä, että ne peittyvät. Kuumenna kiehuvaksi ja lisää suola ja haluamasi mausteet. Keitä noin 45 minuuttia, kunnes kana on kypsää. Jäähtyessä osa rasvasta nousee pintaan, jolloin sen voi halutessaan kuoria pois. Liemen voi pakastaa sopivan kokoisina annoksina, jääkaapissa se säilyy pari kolme päivää.  Vinkki! Perkaa kypsät kanankoivet suikaleiksi ja käytä ruuanlaittoon tai pakasta myöhempää käyttöä varten.



Itse innostun valtavasti erilaisten sesonkiraaka-aineiden hyödyntämisestä ja harkitsenkin vakavasti Satokausikalenterin tilaamista. Kausiajattelu kun paitsi sopii opiskelijan budjettiin paremmin kuin hyvin myös säästää luontoa ja monipuolistaa ruokavaliota. Voisin näin syksyn kunniaksi ottaa tavoitteeksi kokeilla jotain itselleni uutta raaka-ainetta, vaikka mustakaalia tai myskikurpitsaa!

Löytyykö sieltä samanlaisia "kausiruokailijoita"? Mikä on syksyn odotetuin herkku?

~Sofie~

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!