torstai 17. syyskuuta 2015

Suklaiset banaani-kookospallerot

Kookospallot ovat jossain muodossa tuttuja lähes kaikille. Vielä vuosikymmen takaperin ohje löytyi jokaisesta kotiruokakirjasta ja helppotekoisena herkkuna myös esimerkiksi lapsille suunnatuista lehdistä. Niitä myytiin jo ala-asteella luokkaretkikassan hyväksi ja pyöriteltiin kotona koulun jälkeen kun piti saada taiottua jotain hyvää "ei-mistään".

Totta se tietysti onkin, että aika minimaalisista aineksista pallerot saa pyöriteltyä. Mutta niin on niiden makukin melko minimaalinen, jopa hiukan mitäänsanomaton (aikuisen mielipide, sanoisi alakouluikäinen siskoni). Pienillä muunnoksilla pallerot saavat kuitenkin uutta elämää, ilman, että niiden maine "kaikki-tarvittava-löytyy-jo-kaapeista" -herkkuna katoaa. Oikeastaan rajana on vain mielikuvitus (ja se kaappien sisältö, mikäli ilman kaupassakäyntiä haluaa suoriutua). On se jännä juttu, miten välipala-ainekset taipuvat mitä moninaisimpiin herkkuihin. Näitä voi siis huoletta popsia jälkkäriksi vaikka päivän joka aterialla.


Alla olevat gluteenittomat, maidottomat ja pähkinäallergiselle sopivat kookospallerot kehittelin erääseen tapahtumaan erikoisruokavaliota noudattavia varten. Käytin huoneenlämmössä pehmentynyttä kookosöljyä, joten mikäli omasi on kivikovaa, vaatii se jonkin verran esikäsittelyä, esimerkiksi hetken verran hellalla. Älä kuitenkaan sulata öljyä juoksevaksi. Jos et satu omistamaan kookosöljypurkkia, voi palloset toki valmistaa hieman perinteisemmin pehmeästä luomuvoista, miksei manteli- tai maapähkinävoistakin. Nämä on juuri niitä herkkuja, joiden kanssa ei ole niin nuukaa :)

Banaanin makua voimistaakseni lisäsin pari lusikallista banaanijauhetta mutta sen voi korvata myös jollakin toisella superfood-jauheella (maca <3) tai jättää pois. Sattumiksi valikoin kaakaonibsejä, pähkinäallergikkojen puuttuessa myös manteli- tai pähkinärouhe luultavimmin osuu ja uppoaa.
Kannattaa kokeilla rohkeasti eri yhdistelmiä, parhaiten se onnistuu jakamalla "taikina" useampaan osaan ja maustamalla jokainen erikseen.

BANAANISET KOOKOS-SUKLAAPALLOSET (noin 20kpl)

1 kypsä banaani
3rkl pehmeää kookosöljyä
0,5dl kookossokeria (tai erytritolia)

1dl kookoshiutaleita
2dl tattarihiutaleita
1-2rkl kotimaista hunajaa tai vaahterasiirappia
2rkl raakakaakaojauhetta
(2rkl banaanijauhetta)
(steviaa)
(kanelia)
(raakakaakaonibsejä)
(muutama tippa rommia tai rommiaromia)

Tarvittaessa massan jämäköittämiseen: kookosjauhoja tai chia-siemeniä

Pinnalle: kookoshiutaleita


Muussaa banaani haarukalla tasaiseksi soseeksi ja sekoita kookosöljyn ja kookossokerin kanssa. Lisää kookos- ja tattarihiutaleet, raakakaakao sekä halutessasi nestemäistä makeutusta. Laita joukkoon sattumia ja mausta. Maistele ja mausta lisää. Laita massa hetkeksi jääkaappiin, mikäli se on liian löysää muokattavaksi (liian kauan jääkaapissa olleena se kovettuu ja murenee mutta muuttuu lämpöisissä käsissä taas paremmin muotoiltavaksi). Ota massasta haluamasi kokoisia palasia,  pyörittele palloiksi ja dippaa kookoshiutaleissa. Laita jääkaappiin tai pakastimeen tekeytymään ja säilytä viileässä.


Sellaisia tällä kertaa, pitäisiköhän tehdä jo uusi satsi jääkaapin jälkkärivaraksi? Jätin nimittäin pari pallosta koeversioiksi itselleni ja hyviltä, ellei paremmiltakin maistuivat muutaman päivän päästä. Ja aina voi tietysti tehdä tuplasatsin, koska pakastin huolehtii ylijäävistä (jos sellaisia nyt sattuisi jäämään...)

~Sofie~

2 kommenttia:

Kiitos kommentistasi!